Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτοξεύθηκαν αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από την ενεργειακή κρίση. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ήταν ένας πόλεμος ή κάποιο άλλο γεωπολιτικό γεγονός που το προκάλεσε, αλλά ο σκοτεινός, άπνοος καιρός, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ήπειρος έχει επεκτείνει γρήγορα τη δυνατότητά της να παράγει αιολική και ηλιακή ενέργεια, αλλά εξακολουθεί να βασίζεται σε ακριβούς υδρογονάνθρακες ως εφεδρεία. Για παράδειγμα, ενώ η Γερμανία λαμβάνει περισσότερα από 49 γιγαβάτ αιολικής ενέργειας τις πιο θυελλώδεις μέρες, μόνο περίπου το 1% αυτού του ρεκόρ παραγόταν την Τετάρτη, με τα ακριβά ορυκτά καύσιμα να καλύπτουν το κενό.
Το φαινόμενο της «Dunkelflaute» —γνωστό στις αγορές ενέργειας με τη γερμανική λέξη για περιόδους όπου ελάχιστη ή καθόλου ηλιακή και αιολική ενέργεια μπορεί να παραχθεί— αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τις ενεργειακές υποδομές που βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές. Η ευελιξία και η αποθήκευση θεωρούνται ευρέως ως τρόποι μετριασμού των διακυμάνσεων στην προσφορά, αλλά δεν αναπτύσσονται με τον απαιτούμενο ρυθμό.
Η έλλειψη ανέμου σημαίνει ότι η περιοχή σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση στα αποθέματα φυσικού αερίου μέχρι στιγμής αυτή τη θερμαντική περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Παρότι τα αποθέματα παραμένουν κατά μέσο όρο άνω του 94% γεμάτα, η πτώση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας περιόδου με σχετικά ήπιο καιρό, εν όψει των ψυχρότερων μηνών. Ενώ η Γερμανία πρόσθεσε 3.600 μεγαβάτ αιολικής ισχύος πέρυσι, προστέθηκαν μόνο 80 μεγαβάτ χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών, σύμφωνα με τα στοιχεία του BloombergNEF.
Πρόκληση η μελλοντική διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη
Ο δρόμος προς τον μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα «απαιτεί περισσότερα από μια ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών», σύμφωνα με τον Pranav Menon, αναλυτή στο Aurora Energy Research. Η δημιουργία επιλογών μακροχρόνιας αποθήκευσης και εργοστασίων φυσικού αερίου είναι επίσης πολύ σημαντική.
Η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού είναι μια πρόκληση, όπως πρόσθεσε, καθώς η αξιόπιστη παραγωγή ενέργειας δεν χρησιμοποιείται ή δεν ανταμείβεται πάντα. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει έναν μηχανισμό δυναμικότητας που πληρώνει τα εργοστάσια για να παραμένουν διαθέσιμα, και η Γερμανία έχει σχέδια να εφαρμόσει ένα παρόμοιο σύστημα. Το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έκλεισε το τελευταίο του εργοστάσιο άνθρακα νωρίτερα φέτος, συχνά επιλύει τα προβλήματα διακοπτόμενης παραγωγής εισάγοντας περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από άλλες χώρες κατά τις περιόδους χαμηλής παραγωγής ανέμου και ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα η έλλειψη ανέμου ήταν διαδεδομένη σε όλη την Ευρώπη.
Διαβάστε ακόμη