Ο κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Διευθυντής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών, μιλώντας στο 14ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για την Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών αναφέρθηκε στο NHSOS Project, το οποίο στοχεύει να αναπτύξει την τεχνογνωσία, τις υποδομές, τη μεθοδολογία και τις πολιτικές για να γίνουν «πράσινα» τρία ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα: η Χάλκη, τα Αντικύθηρα και το Καστελόριζο. Ο στόχος αυτός αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης, της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της ενεργειακής αυτονομίας και του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, σύμφωνα με τον ίδιο. Επίσης, η Χάλκη διαθέτει ήδη ένα Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW, βιολογική επεξεργασία και επεξεργασία λυμάτων και εγκατάσταση απόρριψης (WTP). Ακόμα διαθέτει μονάδες αφαλάτωσης και φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Στην τροφοδοσία, που σήμερα παρέχεται μέσω καλωδίου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) από τη Ρόδο, προστέθηκε φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1 MW της εταιρείας Vinci/Akuo. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται περαιτέρω ανάπτυξη του φωτοβολταϊκού πάρκου. Το φωτοβολταϊκό πάρκο της Χάλκης καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων, επιτρέποντάς τους να εξαλείψουν τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω του Net-Metering.
Υπενθυμίζεται πως η Akuo Energy, με χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ της τάξεως του 1.5 GW στην Ελλάδα συμμετείχε στο έργο της Χάλκης, το πρώτο GR-eco Island, που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, κάνοντας πραγματικότητα την πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Παράλληλα, η τοπική κοινωνία ωφελήθηκε άμεσα με την εκμηδένιση του ενεργειακού κόστους μέσω της ίδρυσης της πρότυπης ενεργειακής κοινότητας, ένα αναπόσπαστο μέρος του έργου.
Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νησιά και συγκεκριμένα τα Αντικύθηρα, στο πλαίσιο του έργου NHSOS θα έχει αυτονομία από πλευράς ενέργειας με τις προσθήκες φωτοβολταϊκού ενεργειακού συστήματος, μπαταριών για αποθήκευση ενέργειας και νέου συστήματος διανομής ενέργειας στο νησί. Στο Καστελόριζο θα μεταφερθεί η τεχνογνωσία της Χάλκης και συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση φορτιστή ηλεκτρικών οχημάτων, για να ενθαρρύνει τους κατοίκους και τους τουρίστες να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά οχήματα. Η δημιουργία της πράσινης, «έξυπνης», τουριστικής κάρτας για τη Χάλκη, που συνδυάζει πράσινες τουριστικές επιλογές και στο Καστελόριζο, με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων τουριστικών προορισμών.
Διαβάστε ακόμη