Η αποθήκευση χαρακτηρίζεται πλέον ως το «κλειδί» για την αξιοποίηση της αδιάθετης ενέργειας, η οποία πλέον παράγεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, σε σχέση με τις ανάγκες για ζήτηση. Το στοίχημα με βάση αρμόδιες πηγές είναι να υποστηριχθούν τεχνολογίες των ΑΠΕ μαζί, όμως, με μπαταρίες. Τον ρόλο πάντως της αποθήκευσης αναμένεται να υποστηρίξουν τα υβριδικά συστήματα. Όπως έχουμε αναφέρει στο energygame.gr το επόμενο διάστημα το υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας θα εμφανίσει το σχέδιο του για τα υβριδικά συστήματα, που θα λειτουργήσουν κυρίως σε μη διασυνδεμένα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συγκεκριμένα έργα θα υποστηριχθούν με επιδοτήσεις, που θα δοθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Τα χρήματα θα προέλθουν από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο εξαγγέλθηκε πριν μερικούς μήνες από τον πρωθυπουργό. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης «Our Ocean Conference», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Απριλίου στην Αθήνα, οι πόροι του Ταμείου Απανθρακοποίησης θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 2 δισ. ευρώ.
Η μελέτη για τα υβριδικά συστήματα
Για το σκοπό της αναγκαιότητας των υβριδικών συστημάτων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιμένει τα αποτελέσματα μελέτης που θα βάζει σε μια «ζυγαριά» το κόστος σε κάθε νησί από τη δημιουργία μιας διασύνδεσης ή ενός υβριδικού συστήματος. Με τα υβριδικά συστήματα, όμως, να κερδίζουν το έδαφος. Η αντλησιοταμίευση, τα έργα αφαλάτωσης και τα έργα ΑΠΕ θα μπορούν να έχουν σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και θετικό πρόσημο για τον πρωτογενή τομέα. Η δημιουργία συστημάτων αφαλάτωσης θα μπορούν να υποστηρίζουν την αγροτική παραγωγή, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούν να στηριχθούν και συγκεκριμένες καλλιέργειες. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, μια ομάδα καθηγητών θα δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις λεκάνες απορροής που θα μπορούν να μπουν αντίστοιχα συστήματα. Να σημειωθεί ακόμα πως στο μικροσκόπιο του εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η Κρήτη.
Υπενθυμίζεται πως με παλιότερη υπουργική απόφαση του ΥΠΕΝ προβλέπεται η ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στην Κρήτη, συνολικής εγγυημένης ισχύος έως 120 MW, συντιθέμενης από υβριδικούς σταθμούς που περιλαμβάνουν: συστήματα αντλησιοταμίευσης με αιολικούς σταθμούς, έως και 50 MW εγγυημένης ισχύος, συστήματα συσσωρευτών (μπαταρίες) με αιολικούς σταθμούς, έως 50 MW εγγυημένης ισχύος, συστήματα συσσωρευτών (μπαταρίες) με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, έως 50 MW εγγυημένης ισχύος. Η υποστήριξη των συγκεκριμένων έργων αναμένεται να γίνει από το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο μπορεί να καλύψει το 50% του κόστους. Το ερώτημα, βέβαια, είναι οι δήμοι που θελήσουν να εμπλακούν σε μικρά έργα θα μπορούν να συνεισφέρουν το υπόλοιπο ποσό. Ένα άλλο «κενό» που υπάρχει είναι η απουσία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV) προώθησης αντίστοιχων έργων.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε το υπουργείο Ενέργειας τον περασμένο Σεπτέμβριο, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας περίπου 50 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε άνυδρα νησιά, κυρίως για έργα αφαλάτωσης, μέσω ΕΣΠΑ. Στο Νότιο Αιγαίο προβλέπονται μέσω πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 4 μονάδες αφαλάτωσης. Κομβικό ρόλο θα αποκτήσει η ΕΥΔΑΠ Νήσων για υποστήριξη νησιών και Κρήτης για εκτέλεση μεγαλύτερων έργων όπου είναι αδύναμος ο πάροχος και ανεπαρκής η εισπραξιμότητα (< 85%). Ειδική πρωτοβουλία σε περιοχές που υφίσταται οξεία κρίση λειψυδρίας (π.χ. Κυκλάδες), με ανάληψη της συνολικής ευθύνης από την ΕΥΔΑΠ νήσων, υπό την οποία θα τεθούν οι επί μέρους ΔΕΥΑ.
Διαβάστε ακόμη