Σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του εργοστασίου μαζικής παραγωγής οργανικών φωτοβολταϊκών που δημιουργείται στη Βόρεια Ελλάδα χρηματοδοτείται από την ΕΕ και θα παράγει 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα φωτοβολταϊκών στις αρχές του 2026 . Η νέα αυτή τεχνολογία που εφαρμόζεται στη διαδικασία της μαζικής παραγωγής, δίνει δυνατότητα παραγωγής φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς με εκτύπωση και απαιτεί έως και δέκα φορές λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή τους. Τα συγκεκριμένα φωτοβολταϊκά θα έχουν συγκεκριμένες εφαρμογές, όπως είναι τα αγροβολταϊκά, οι εφαρμογές σε κτίρια και αυτοκίνητα.
«Η φιλοδοξία μας ήταν να κάνουμε την ενέργεια προσβάσιμη και βιώσιμη, τόσο στις αγροτικές εφαρμογές όσο και σε αστικές δομές όπου η αισθητική είναι εξίσου σημαντική με την αποδοτικότητα» ανέφερε χθες ο κ. Ευάγγελος Μεκερίδης, Διευθυντής Τεχνολογίας ΟΕΤ – Energy Technologies, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στο 14ο Διεθνές Συνέδριο και Έκθεση για την Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών. Όπως είπε, τα ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά μας επιτρέπουν να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες, ενσωματώνοντας τα φωτοβολταϊκά με εύκολο και οικονομικό τρόπο και συμβάλλοντας στην δημιουργία ενεργειακά αυτόνομων εφαρμογών.
Παράλληλα, σημείωσε πως «η ανάπτυξη της πρώτης γραμμής παραγωγής παγκοσμίως για ημιδιάφανα οργανικά φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα είναι ένα πολύπλευρο εγχείρημα. Μαζί με τους συνεργάτες μας χρειάστηκε να ξεπεράσουμε τόσο τεχνικές προκλήσεις όσο και ζητήματα κόστους και υποστήριξης από το υπάρχον οικοσύστημα. Το τελικά προϊόντα θα είναι Integrated OPVs ή αλλιώς ενσωματωμένα ΟΦΒ τα οποία έχουν διπλό ρόλο, ως δομικό στοιχεία αλλά συλλέκτη ηλιακής ενέργειας, ενσωματώνοντας τα φωτοβολταϊκά διατηρώντας την αισθητική και λειτουργικότητας της εκάστοτε εφαρμογής παράγοντας ταυτόχρονα ενέργεια. Στόχος μας είναι η επέκταση και η αξιοποίηση των οργανικών φωτοβολταϊκών σε πολλαπλές εφαρμογές. Προχωράμε με όραμα την εγκατάσταση περισσότερων παραγωγικών μονάδων και την υιοθέτηση της τεχνολογίας σε ευρεία κλίμακα. Επενδύουμε στην έρευνα και συνεργαζόμαστε με άλλους διεθνείς φορείς για την περαιτέρω ανάπτυξη των ΟΦΒ. Η OET αποδεικνύει ότι η καινοτομία και η πράσινη τεχνολογία μπορούν να ανθίσουν και στην Ελλάδα, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία τόσο στην ελληνική οικονομία όσο και στη βιωσιμότητα του πλανήτη», σημείωσε ο κ. Μεκερίδης.
Στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου και Έκθεσης για την Βιομηχανία των Πράσινων Εύκαμπτων Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών σήμερα στις 19.30-21.00 στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Nanofuture Event για πρώτη φορά θα γίνει επίδειξη της αλληλεπίδρασης της υψηλής τεχνολογίας με την υψηλή ραπτική, την υγεία αλλά και την ομορφιά μέσα από μοναδικές εφαρμογές. Την Πέμπτη 7/11 (9-13.30) σε αίθουσα του ξενοδοχείου Crowne Plaza θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά ημερίδα με θέμα: Emerging PV Technologies. Industry DAYΠλατφόρμα αναδυόμενων τεχνολογιών για εφαρμογές φωτοβολταϊκών.
Διαβάστε ακόμη