Σύνολο 249 έργων που εστιάζουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την αποθήκευση ενέργειας, αξίας σχεδόν 526 εκατομμυρίων λέβα Βουλγαρίας (περίπου 268 εκατομμύρια ευρώ), θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (NPVU) της Βουλγαρίας, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Τα έργα, που αποσκοπούν στην αύξηση της δυναμικότητας της Βουλγαρίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, έχουν ήδη αξιολογηθεί, με την ολοκλήρωσή τους να αναμένεται έως τις 31 Μαρτίου 2026, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματούχων.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, η χρηματοδότηση κατανέμεται σε δύο βασικές προσκλήσεις υποβολής προτάσεων. Η Πρόσκληση 1, που απευθύνεται σε έργα με εγκατεστημένη ισχύ από 200 κιλοβάτ (kW) έως 2 μεγαβάτ (MW), έλαβε 327 προτάσεις, εκ των οποίων οι 267 έγιναν δεκτές για κατάταξη. Από αυτές, θα χρηματοδοτηθούν 200 έργα αξίας περίπου 107 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 54,7 εκατομμύρια ευρώ), προσθέτοντας 435 MW ανανεώσιμης ισχύος και 176 MW αποθήκευσης. Επιπλέον, 67 έργα συνολικής αξίας 44 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 22,4 εκατομμύρια ευρώ) έχουν τεθεί σε εφεδρική λίστα λόγω περιορισμένων πόρων.

Η Πρόσκληση 2, που αφορά έργα με εγκατεστημένη ισχύ άνω των 200 kW, έλαβε 70 προτάσεις, με 65 από αυτές να προχωρούν. Αυτή η πρόσκληση θα χρηματοδοτήσει 49 έργα συνολικής αξίας 419 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 214 εκατομμύρια ευρώ), που θα προσθέσουν 2.660 MW νέας ανανεώσιμης ισχύος και 1.000 MW αποθήκευσης ενέργειας. Δεκαέξι έργα αξίας σχεδόν 43 εκατομμυρίων λέβα (περίπου 21,9 εκατομμύρια ευρώ) παραμένουν σε εφεδρική λίστα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Βουλγαρίας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ

Ο Υπουργός Ενέργειας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ υπογράμμισε τη σημασία αυτής της επένδυσης για το ενεργειακό μέλλον της Βουλγαρίας, δηλώνοντας: «Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και η παροχή επαρκούς δυναμικότητας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Πράσινης Συμφωνίας. Οι επενδύσεις στην παραγωγή απανθρακωμένης ενέργειας είναι απαραίτητες για μια σύγχρονη ενεργειακή βιομηχανία».

Ο Υπουργός Μαλίνοφ τόνισε ότι οι επενδύσεις θα προωθήσουν τους στόχους της Βουλγαρίας για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ενσωμάτωση της ανανεώσιμης ενέργειας στο δίκτυο και τη διασφάλιση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος. Η χρηματοδότηση αυτή συνάδει με τη δέσμευση της Βουλγαρίας για αύξηση του μεριδίου της καθαρής ενέργειας, καθώς η χώρα κινείται προς την κλιματική ουδετερότητα, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Τα υποστηριζόμενα έργα αναμένεται να συμβάλλουν περίπου 3 GW νέας ανανεώσιμης ισχύος και περίπου 1,2 GW αποθήκευσης ενέργειας στο εθνικό δίκτυο, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις όπως η συμφόρηση του δικτύου, η εξισορρόπηση ισχύος και η σταθερότητα της αγοράς. Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται επίσης ότι καταδεικνύει το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα της βιώσιμης ενέργειας στη Βουλγαρία.

Διαβάστε ακόμη