«Θα πάμε επιθετικά», αναφορικά με την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, στο 6ο Renewable & Storage Forum. Στόχος της πολιτικής αυτής είναι η στήριξη των ώριμων και standalone έργων αποθήκευσης, με στόχο να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σταθερότητας και ευελιξίας του ενεργειακού συστήματος χωρίς άμεσες επιδοτήσεις. Ο κ. Αϊβαλιώτης υπογράμμισε ότι η προοπτική αυτή αναμένεται να δοκιμάσει την αγορά, ενθαρρύνοντας το επενδυτικό ενδιαφέρον μέσω της επικείμενης υπουργικής απόφασης, η οποία θα καθορίσει αυστηρούς χρονικούς ορίζοντες για την ηλέκτριση και θα προτάξει τα ώριμα έργα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη προβλεφθεί η εγκατάσταση 350-400 MW μπαταριών σε επιχειρήσεις, ενώ το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) στοχεύει στη δημιουργία 4 GW αποθηκευτικής ικανότητας σε μπαταρίες μέχρι το 2030. Ήδη έχουν διατεθεί 900 MW για standalone μονάδες αποθήκευσης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και 600 MW για υβριδικά έργα που συνδυάζουν μπαταρίες με πάρκα ΑΠΕ. Η υπουργική απόφαση, που αναμένεται σύντομα, θα καθορίσει επιπλέον 1.000-1.500 MW για standalone μονάδες, με τα υπόλοιπα να καλύπτονται από υβριδικά έργα.

«Θα πάμε επιθετικά, καθώς θέλουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει η αγορά. Η αποθήκευση μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς επιδοτήσεις, δεδομένων των τρεχουσών τιμών και της σταδιακής μείωσης του κόστους μπαταριών. Υποθέτουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει θερμό επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά θα αφήσουμε την αγορά να το επιβεβαιώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αϊβαλιώτης.

Η υπουργική απόφαση θα επιβάλει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση έργων, με όριο τους 12 ή 18 μήνες για την ηλέκτριση, ενώ θα απαιτείται η προσκόμιση εγγυητικών επιστολών. Στόχος είναι να ευνοηθούν τα ώριμα έργα, αυτά δηλαδή που είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης και ανάπτυξης, επιταχύνοντας έτσι την εφαρμογή των ενεργειακών λύσεων αποθήκευσης.

Ένα σημαντικό ζήτημα που παραμένει υπό συζήτηση είναι ο τρόπος επιλογής των έργων που θα λάβουν στήριξη. Ο κ. Αϊβαλιώτης διευκρίνισε ότι η διαδικασία θα μπορούσε να γίνει είτε με βάση τη σειρά προτεραιότητας, είτε με τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων. Για την οριστικοποίηση των κριτηρίων θα υπάρξει συνεργασία με τους φορείς της αγοράς.

Ο κ. Αϊβαλιώτης κατέληξε ότι, αν και η αποθήκευση μπορεί να δώσει βραχυπρόθεσμες λύσεις για την εξισορρόπηση του ενεργειακού συστήματος, δεν αποτελεί πανάκεια. «Η αποθήκευση δεν είναι η λυδία λίθος. Ο μεγάλος “ελέφαντας στο δωμάτιο” είναι η ζήτηση στις ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ο αυξανόμενος αριθμός παραγωγών σε σχέση με τη ζήτηση αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να διαχειριστεί η αγορά.

Διαβάστε ακόμη