Ένα φιλόδοξο σχέδιο επέκτασης στην πράσινη ενέργεια περιέγραψε ο Διευθύνων Σύμβουλος της AKTOR Group of Companies, Αλέξανδρος Εξάρχου, και ο επικεφαλής του κλάδου project finance, Παναγιώτης Ψώμος, κατά την παρουσίαση στους αναλυτές του νέου business plan. Στην καρδιά του σχεδιασμού του βραχίονα των ΑΠΕ AKTOR Renewables βρίσκεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ έως το τέλος της δεκαετίας (στο οποίο θα κατευθυνθεί η μερίδα του λέοντος του συνολικού επενδυτικού πλάνου 2 δισ. ευρώ της AKTOR) μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 1,3 GW (φωτοβολταϊκά, αιολικά, μπαταρίες), ενώ σε δεύτερη φάση προβλέπονται επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ σε 5 μεγάλα έργα αντλησιοταμίευσης μέσω συμφωνίας συν-ανάπτυξης που έχει επιτευχθεί.

Το business plan για τις ΑΠΕ προβλέπει EBITDA της τάξης των 22 εκατ. ευρώ ήδη από τη χρήση του 2025 και εξαπλασιασμό των EBITDA στα 130 εκατ. ευρώ το 2030. Η εταιρεία προσβλέπει να έχει χαρτοφυλάκιο έργων σε λειτουργία ισχύος 500 MW στο τέλος του 2025, καθώς υπάρχει συμφωνία για έργα 200 MW, άλλα 11 MW θα προέλθουν από τη «δεξαμενή» των έργων που αναπτύσσει η ΑΚΤOR μαζί με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας που συνήφθη στο τέλος του 2023, ενώ τα 50 MW αφορούν σε μονάδες αποθήκευσης που αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ορίζοντα δωδεκαμήνου και αποτελούν το μισό της ισχύος των 100 MW για το οποίο η ΑΚΤΟR έχει κλειδώσει λειτουργική και επενδυτική ενίσχυση μέσα από τις προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες της ΡΑΑΕΥ. Εάν σε αυτά τα 256 ΜW προστεθούν και άλλα 240 MW που αφορούν σε «εξαγορές αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό αξιολόγηση», προκύπτει ο στόχος των 500 MW στο τέλος του επόμενου έτους, που αποτελεί και το πρώτο σημαντικό ορόσημο.

Όπως τονίστηκε, από την ισχύ των 1,3 GW όπου έχει τεθεί ο πήχης για το 2030, τα 912 είναι διασφαλισμένα, καθώς η εταιρεία έχει συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες για έργα (κυρίως φωτοβολταϊκά, αλλά και αιολικά) ισχύος 670 MW, εκ των οποίων τα 200 MW θα «μπουν στην πρίζα» εντός του 2025 ενώ άλλα 568 MW αναμένεται ότι θα διασφαλίσουν όρους σύνδεσης εντός του επόμενου έτους και θεωρούνται «έτοιμα προς κατασκευή», Ready to Build.

Καταλύτης για την διείσδυση της νέας AKTOR στις ΑΠΕ είναι η στρατηγική συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η πρώτη φάση της οποίας αφορά σε ένα ώριμο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων ισχύος 164 MW. Η δεύτερη φάση προβλέπει την ανάπτυξη από τους δυο ομίλους μιας δεξαμενής έργων 1,6 GW, κατανεμημένη σε 13 διακριτά projects, εκ των οποίων τα 276 MW είναι υπό ανάπτυξη και αναμένεται να εξασφαλίσουν όρους σύνδεσης την περίοδο 2026-2027, Το υπόλοιπο 1,3 GW είναι σε αρχικό στάδιο, με ορίζοντα ανάπτυξης μετά το 2027 και εντάσσεται στη δεξαμενή των πιο μακρόπνοοων έργων, ισχύος 2,8 GW που περιλαμβάνει και πέντε έργα αντλησιοταμίευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τέλος, παρουσιάζουν τα κριτήρια για τις δρομολογούμενες και τις μελλοντικές εξαγορές μέσω των οποίων θα «χτιστεί» το πράσινο χαρτοφυλάκιο της AKTOR. Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, όλα τα έργα πρέπει να πληρούν δυο βασικές προϋποθέσεις: Πρώτον, είτε να διαθέτουν ήδη όρους σύνδεσης είτε να υπάρχουν εχέγγυα ότι θα τους λάβουν στο ορατό μέλλον (2024-2025). Και δεύτερον, να έχουν εγγυημένη τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας («ταρίφα») για χρονικό ορίζοντα 15-20 ετών, καθώς κατέστη σαφές ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να ακολουθήσει τον δρόμο των μακροπρόθεσμων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), στο πλαίσιο της προσπάθειας ελαχιστοποίησης του ρίσκου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εσωτερική απόδοση των έργων ΑΠΕ (IRR) που επιδιώκει η ΑKTOR είναι της τάξης του 9%, ένα ποσοστό όμως που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό μοντέλο και περικοπές της τάξης του 9% που είναι υπερδιπλάσιες σε σχέση με αυτές που γίνονται σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραδοχές έχουν γίνει με ποσοστό περικοπών 9% για τα φωτοβολταϊκά έργα και 4% για τα αιολικά. Οσον αφορά στους πόρους 1,4 δισ. ευρώ περίπου που θα διατεθούν για την ανάπτυξη του πράσινου χαρτοφυλακίου με τη μέθοδο του structured financing, το 1,06 δισ. ευρώ θα προέλθει από δανεισμό και το υπολοιπο από ίδια κεφάλαια, με τη σχέση δανειακών προς ίδια κεφάλαια να διαμορφώνεται στο 80-20.

Διαβάστε ακόμη