Σύντομα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην θεσμική οριοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Ο Άρης Στεφάτος, μιλώντας σε ημερίδα  της ΕΛΕΤΑΕΝ για την τεχνική εκπαίδευση στα υπεράκτια αιολικά, τόνισε πως το Εθνικό Πρόγραμμα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων που ανακοινώθηκε πέρσι είναι ένα πρόγραμμα με τεράστιο αναπτυξιακό χαρακτήρα για τη χώρα μας και με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΚΥΑ αναμένεται να εκδοθεί εντός του Νοεμβρίου, καθώς έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) -που είναι το επισπεύδον υπουργείο- η διαδικασία συλλογής των υπογραφών από όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Στεφάτος τόνισε πως τα υπεράκτια αιολικά έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, αλλά απαιτούν μεγάλης κλίμακας έργα, τα οποία να μπορούν να αντιμετωπίσουν το κόστος των επενδύσεων και να αυξήσουν την αιολική ενέργεια στο ενεργειακό μείγμα. Παράλληλα, δήλωσε πως «σε εθνικό επίπεδο, δεν μας αρκεί να έχουμε περίσσεια πράσινης ενέργειας που κάποιες ώρες δεν ξέρουμε πού να την διαθέσουμε, και άλλες ώρες να υπάρχει έλλειψη», ενώ πρόσθεσε πως τα υπεράκτια αιολικά θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών θεμάτων και θα σταθεροποιήσουν την πρόοδο που έχουμε σημειώσει σε θέματα σχετικά με τις ΑΠΕ.

Τα αναπτυξιακά οφέλη των υπεράκτιων αιολικών

Ο ίδιος έκανε ειδική μνεία σε μελέτη του ΙΟΒΕ, η οποία δείχνει πως, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΕΣΕΚ, η δημιουργία μιας εθνικής εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα θα μπορούσε να προσφέρει 44.000 θέσεις εργασίας έως το 2050, εφόσον όλα υλοποιηθούν σωστά, ενώ η συνεισφορά αυτών των έργων στην εθνική οικονομία εκτιμάται σε 1,9 δισ. ευρώ τον χρόνο. Συνεχίζοντας, τόνισε πως η ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας είναι κρίσιμη και ως ΕΔΕΥΕΠ «εκπονούμε μια νέα μελέτη με το ΙΟΒΕ για να εντοπίσουμε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η ανάπτυξη τέτοιων έργων και σε τοπικό επίπεδο. Σκοπεύουμε να πρωτοστατήσουμε στη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να εξαλείψουμε το φοβικό σύνδρομο».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ, σημείωσε πως «συχνά επικρατεί καχυποψία. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε όσο πιο εξωστρεφείς γίνεται. Εμείς θα είμαστε εκεί», ενώ πρόσθεσε πως «είμαστε χαρούμενοι που βλέπουμε τέτοιες πρωτοβουλίες, ενώ συμπληρώνουμε έναν χρόνο από την ανακοίνωση του προσχεδίου του Εθνικού Προγράμματος. Έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες ενέργειες και σύντομα αναμένεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση».

Οι πέντε προϋποθέσεις για υπεράκτια αιολικά 1,9 GW έως το 2030

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, μέλος της ΕΛΕΤΑΕΝ και Διευθύνων Εταίρος της iWind Renewables, ανέφερε πως για να επιτευχθεί ο στόχος των 1,9 GW υπεράκτιας αιολικής εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030, θα πρέπει να υπάρξουν τα εξής:

  1. Ολοκληρωμένο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο
  2. Επενδύσεις και μείωση ρίσκου έναντι εξωτερικών συνθηκών, όπως για παράδειγμα ο άνεμος, τα κύματα και το βάθος της θάλασσας
  3. Ισχυρή τεχνολογική βάση, την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν οι επενδυτές
  4. Υποστηρικτική εφοδιαστική αλυσίδα, για παράδειγμα λιμάνια, ναυπηγεία, ειδικά πλοία και υποδομές
  5. Εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Αρχικά, αναφερόμενος στο θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Χαβιαρόπουλος επισήμανε πως υπάρχει ήδη το Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, το οποίο συνοδεύεται από μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και σύντομα πρόκειται να εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση. Σε σχέση με τις εξωτερικές συνθήκες, ανέφερε πως σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν μετρήσεις πεδίου προς το παρόν και οι πληροφορίες που διαθέτουμε προέρχονται από ανοιχτές βάσεις δεδομένων, αποτελέσματα μοντέλων, και είναι ό,τι καλύτερο διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Είναι όμως σημαντικό να γίνουν πλέον μετρήσεις μέσα στις περιοχές που θα αναπτυχθούν τα έργα, και τις μετρήσεις αυτές τις έχει αναλάβει η ΕΔΕΥΕΠ. Οι επενδυτές πρέπει να έχουν πραγματική εικόνα για τις συνθήκες στις περιοχές ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Όσον αφορά στην τεχνολογική βάση και σχετική εμπειρία, ο Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος δήλωσε πως «οι Έλληνες επενδυτές έχουν εξαιρετική εμπειρία στα χερσαία αιολικά πάρκα, αλλά όχι στα υπεράκτια». Επίσης, επισήμανε πως έχουν γίνει πολλές συνεργασίες (joint ventures) για τη μεταφορά τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα διαθέτουμε κατασκευαστικές εταιρείες, μηχανουργεία, ναυπηγεία και προμηθευτές καλωδίων με σχετική εμπειρία. Σε σχέση με τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, τονίσθηκε πως υπάρχουν δυνατότητες αλλά και ελλείψεις, ειδικά στα θέματα λιμανιών και ναυπηγείων, ενώ μιλώντας για την ανάγκη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, είπε πως μέσα στην επόμενη πενταετία θα χρειαστούν εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένες θέσεις εργασίας διεθνώς.

Τέλος, ο Παναγιώτης Καστανίδης, εκπροσωπώντας την «Σαμαράς & Συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί» υπογράμμισε πως τα λιμάνια δεν είναι ακόμα έτοιμα να υποστηρίξουν την εφοδιαστική αλυσίδα των υπεράκτιων αιολικών λόγω έλλειψης χώρου. Ωστόσο, η βιομηχανία, τα ναυπηγεία, εταιρείες παροχής υπεράκτιων υπηρεσιών και οι γερανοί έχουν υψηλό βαθμό ετοιμότητας, αν και θα απαιτηθούν επενδύσεις για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα.

Διαβάστε ακόμη