Σε ένα περιβάλλον όπου εντείνεται σε μεγάλο βαθμό το ζήτημα των περικοπών στην παραγόμενη ενέργεια, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δρομολογήσει μια υπουργική απόφαση που θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα, ειδικά εκείνο που αφορά τις αθρόες περικοπές. Το ζήτημα είναι εξίσου επίκαιρο καθώς, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται για ακόμα μια φορά το φαινόμενο των αρνητικών τιμών. Για παράδειγμα, χθες η ελάχιστη τιμή της μεγαβατώρας ήταν ένα ευρώ, ενώ στις 24 Οκτωβρίου 0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Η Ομάδα Διοίκησης Έργου που έχει συγκροτήσει το ΥΠΕΝ έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες και έχει εκπονήσει ένα σχέδιο, τις βασικές παραδοχές του οποίου έχει αποδεχτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας και αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να συνταχθεί ένα προεδρικό διάταγμα. Με τον μηχανισμό αυτόν θα αποζημιώνονται μονάδες στις οποίες επιβλήθηκε «ψαλίδι» στην παραγόμενη ενέργεια σε πολύ μεγάλο βαθμό και τα ποσά θα αντλούνται από τα έργα στα οποία δεν έγιναν καθόλου περικοπές. Οι περικοπές αυτές αφορούν εκείνες που υφίστανται έργα λόγω τοπικού κορεσμού.
Ήδη στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή προβλέπεται πως «σταθμοί που είτε έχουν τεθεί σε λειτουργία μετά την 4η Ιουλίου 2019 και έως την 31η Οκτωβρίου 2024, είτε νέοι σταθμοί που έχουν λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης έως την 31η Οκτωβρίου 2024, και οι οποίοι συνάπτουν Σύμβαση Πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας ή Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης ή Σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης Σταθερής Τιμής, δύνανται να μετατραπούν, εφόσον αυτό είναι τεχνικά δυνατό, σε σταθμούς της παρ. 11Α του άρθρου 10, κατόπιν υποβολής μέχρι την 30ή Απριλίου 2025, αιτήματος προς τον Φορέα Αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού –Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, τον αρμόδιο Διαχειριστή και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες. Στην περίπτωση αυτή η ωφέλιμη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα εγκατασταθούν κατά τα ανωτέρω, είναι τουλάχιστον ίση με μια (1) ώρα στην εγκατεστημένη ισχύ του αντίστοιχου φωτοβολταϊκού σταθμού». Οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα αποζημιώνονται «με βάση την ωριαία τιμή της αγοράς της επόμενης ημέρας και τις τιμές των υπόλοιπων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τη συμμετοχή τους σε αυτές, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο και η οποία προέρχεται από τις μονάδες αποθήκευσης του φωτοβολταϊκού σταθμού».
Έρχεται καθεστώς ευέλικτων συμβάσεων σύνδεσης
Την ίδια ώρα την επαναφορά των αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης προτείνει η Ομάδα Διοίκησης Έργου και πλέον είναι στα χέρια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων να προχωρήσει στις σχετικές αποφάσεις. Οι αγορές εξισορρόπησης εκτιμάται πως είναι το κατάλληλο εργαλείο για την ισορροπία προσφορά και ζήτησης. Επιπλέον, στα χέρια της ΡΑΑΕΥ είναι η σχετική εισήγηση που αφορά την παραβίαση του προγράμματος Αγοράς και τη θέσπιση πέναλτι. Να σημειωθεί πως τα παραπάνω ζητήματα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με την ενσωμάτωση της οδηγίας που αφορά το καθεστώς ευέλικτων συμβάσεων σύνδεσης. Ουσιαστικά, ανοίγει ο δρόμος ώστε οι διαχειριστές να δίνουν όρους σύνδεσης χωρίς να εγγυόνται την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας.
Διαβάστε ακόμη