Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά στα φιλόδοξα σχέδιά της για πράσινη μετάβαση, η Ρουμανία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το σημαντικό υπεράκτιο δυναμικό της στην αιολική ενέργεια, συμβάλλοντας παράλληλα στους ευρύτερους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ένωσης. Η στρατηγική θέση της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, καθιστά τον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας κρίσιμο για την ανανεώσιμη ενέργεια της χώρας και της Ευρώπης, καθώς και για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.

Όπως αναφέρει το Ceenergy News, η Ρουμανία διαθέτει υπολογισμένο αιολικό δυναμικό στη Μαύρη Θάλασσα που μπορεί να προσφέρει έως 76 γιγαβάτ (GW) νέας ηλεκτροπαραγωγής μέχρι το 2035. Ωστόσο, προτού μπορέσει να αξιοποιήσει πλήρως αυτό το δυναμικό, η χώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσει διάφορες τεχνικές, ρυθμιστικές και οικονομικές προκλήσεις. Η υιοθέτηση βασικής νομοθεσίας και η έναρξη του Οδικού Χάρτη Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας της Ρουμανίας, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της επίτευξης 3-7 GW εγκατεστημένης ικανότητας έως το 2035.

Σύμφωνα με τον Bogdan Berneaga, εμπειρογνώμονα στον τομέα της αιολικής ενέργειας, το υπουργείο Ενέργειας της Ρουμανίας σχεδιάζει την εγκατάσταση 3 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για την περίοδο 2030-2032. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος, με την αναμενόμενη έναρξη κατασκευής το 2030 και την ολοκλήρωση των έργων το 2033-2035. Αυτή η πιο προσεκτική χρονοδιάθεση αντικατοπτρίζει τις απαιτήσεις υποδομών που απαιτούνται για τα υπεράκτια έργα και τη δέσμευση της Ρουμανίας να αναπτύξει αυτή τη σημαντική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα μπορούσε να διασφαλίσει σημαντικό μερίδιο στην ηλεκτρική τροφοδοσία της Ρουμανίας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγωγές ενέργειας και ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Η εκτιμώμενη ικανότητα των 3 GW θα μπορούσε να παράγει περίπου 12 GWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού της Ρουμανίας.

Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ρουμανία

Ωστόσο, η ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Ρουμανία δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Τα έργα απαιτούν αυστηρό σχεδιασμό και σημαντικές υποδομές, ενώ οι τεχνικές και ρυθμιστικές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Ρουμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (RWEA) επισημαίνει ότι χρειάζεται κεντρική μελέτη για την ταυτοποίηση κατάλληλων περιοχών για παραχωρήσεις, ενώ το υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει να δημιουργήσει ειδική διεύθυνση για τη διαχείριση της διαδικασίας ανάπτυξης.

Η γεωπολιτική κατάσταση προσθέτει μια ακόμη διάσταση στις προκλήσεις, δεδομένης της ρωσικής επιθετικότητας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρουμανία θα πρέπει να αναπτύξει σαφή ρυθμιστικά πλαίσια και να διασφαλίσει την υποστήριξη από ισχυρές ευρωπαϊκές δομές για να προχωρήσει με τα υπεράκτια έργα χωρίς διαταραχές στην ασφάλεια. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια της Ρουμανίας μπορεί να αποτελέσει καίριο παράγοντα όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενεργειακή σκηνή. Με τη συνεργασία για τη βελτίωση των διασυνδέσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Ρουμανία μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη σταθερή και βιώσιμη παροχή ενέργειας στην περιοχή.

Με την προσδοκία ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ρουμανίας, η χώρα σχεδιάζει να επενδύσει σε κυκλική οικονομία και να υποστηρίξει την ανάπτυξη του λιμανιού της Κωνστάντζα. Εν κατακλείδι, η Ρουμανία βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών της πόρων, με μια σαφή στρατηγική και νομοθετική υποστήριξη. Η χώρα είναι σε θέση να παίξει ζωτικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και στην επίτευξη των ευρωπαϊκών πράσινων στόχων, με τη δέσμευσή της να αναπτύξει αυτό το πολύτιμο ανανεώσιμο πόρο.

Διαβάστε ακόμη