«Γκάζι» για την αξιοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού σε Λέσβο, Μήλο, Νίσυρο και Μέθανα «πατά» η ΔΕΗ Ανανεώσιμες που έχει μισθώσει από το Ελληνικό Δημόσιο το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις για αξιόλογο δυναμικό παραγωγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, προ ολίγων ημερών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκήρυξε τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για γεωθερμία για την περιοχή της Λέσβου (με καταληκτική προθεσμία για υποβολή προσφορών την 5η Νοεμβρίου), τις περιοχές Νισύρου και Μεθάνων (με καταληκτική προθεσμία την 19η Νοεμβρίου) και την περιοχή της Μήλου (καταληκτική προθεσμία 20 Νοεμβρίου).
Όπως επισημαίνεται στα κείμενα των προκηρύξεων -σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ThinkGeoenergy.com-, και στις τέσσερις περιοχές έχουν ήδη διεξαχθεί γεωολογικές, γεωφυσικές και γεωχημικές έρευνες και η ΔΕΗΑΝ αναζητά σύμβουλο για να την συνδράμει στην ανάπτυξη των προαναφερθέντων γεωθερμικών projects με έμφαση στα επόμενα βήματα -μετά τις έρευνες- που περιλαμβάνουν τις ερευνητικές γεωτρήσεις, τον χαρακτηρισμό των τελικών πόρων (finalresourcecharacterization) και την εκπόνηση σχεδίου εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού.
Το αντικείμενο των διαγωνισμών της ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που ζητούνται από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες περιλαμβάνουν:
- Την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ερευνών που έχουν διενεργηθεί έως τώρα
- Την υποβολή προτάσεων για περαιτέρω ερευνητικά βήματα, εάν απαιτούνται, πριν τις γεωτρήσεις
- Την υποβολή προτάσεων για νέες θέσεις γεωτρήσεων
- Την υποστήριξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των «πηγαδιών» , σε συνεργασία με τοπικούς εξειδικευμένους εργολάβους, για την διενέργεια των διαγωνισμών για τις γεωτρήσεις και την αξιολόγηση των προσφορών
- Την υποστήριξη της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των γεωτρήσεων, την ενημέρωση των ελληνικών αρχών, τον υπολογισμό της εκτιμώμενης δυναμικότητας των γεωθερμικών πεδίων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
- Την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και την ανάπτυξη σχεδίου αξιοποίησης, όπως απαιτείται από τις Συμφωνίες Μίσθωσης
- Σύντομη περιγραφή των μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια που θα κατασκευαστούν σε επόμενες φάσεις
Τα μηνύματα από τις έρευνες στη Λέσβο
Από τις τέσσερις περιοχές στις οποίες η ΔΕΗΑΝ έχει δικαίωμα έρευνα και εκμετάλλευσης του γεωθερμικού δυναμικού, πιο «ώριμη» φαίνεται να είναι αυτή της Λέσβου, όπου μέσα στον Οκτώβριο πραγματοποιήθηκαν νέες γεωλογικές και γεωφυσικές-σεισμικές έρευνες στην περιοχή Στύψης και Πέτρας, στη βορειοδυτική Λέσβο, προκειμένου να εντοπίσει θέσεις γεώτρησης για βαθιά πηγάδια. Η έρευνα διεξάγεται από ομάδα επιστημόνων από το ΕΜΠ, το ΕΚΠΑ αλλά και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα. Η ανάλυση των στοιχείων που θα προκύψουν από τις μετρήσεις σε βάθος 3.000 μέτρων θα επιτρέψει τον εντοπισμό ρηγμάτων γεωθερμικής ροής, ώστε να αναδειχθούν όλα τα σημεία που έχουν γεωθερμικές δυνατότητες στην περιοχή, για να πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις. Σύμφωνα με παλαιότερες μελέτες, η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην βορειοδυτική Λέσβο μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη του 25% περίπου των ενεργειακών αναγκών του νησιού, μέσω της κατασκευής σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία, ισχύος 8 MW, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Οι υπόλοιπες περιοχές
Για τις υπόλοιπες περιοχές η εικόνα έχει ως εξής:
- Στην περιοχή Μήλου-Κίμωλου-Πολύαιγου υπάρχει βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο στη Μήλο όπου έχει παρατηρηθεί θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού άνω των 300 βαθμών Κελσίου και υψηλής πίεσης, ενώ εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδας ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 5 MW.
- Στα Μέθανα σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εκτιμάται ότι η θερμοκρασία των ρευστών θα είναι της τάξης των 160°C και εξετάζεται η δυνατότητα ανάπτυξης μονάδας ισχύος 5 MW περίπου.
- Τέλος, βεβαιωμένο γεωθερμικό πεδίο με θερμοκρασία γεωθερμικού ρευστού άνω των 350°C και υψηλής πίεσης έχει εντοπιστεί στη Νίσυρο, όπου εξετάζεται η ανάπτυξη μονάδας ισχύος 5 MW, χωρίς βεβαίως να προβλέπεται επέμβαση στην καλδέρα του ηφαιστείου.
Σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός των έργων για την ανάπτυξη των γεωθερμικών πεδίων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ήταν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ποσό που περιλάμβανε τις έρευνες και την εγκατάσταση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
Τα οφέλη της γεωθερμίας
Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η γεωθερμική Ενέργεια, θερμότητα που εκλύεται από τον πυρήνα της γης, αξιοποιείται ήδη από το 1904 για την παραγωγή καθαρής, «πράσινης» ενέργειας. Το μυστικό για την παραγωγή ενέργειας κρύβεται στα γεωθερμικά ρευστά, δηλαδή σε υπόγειες δεξαμενές νερού από θαλάσσια ή άλλα νερά, τα οποία θερμαίνονται σε θερμοκρασίες που συχνά υπερβαίνουν τους 350° C, λόγω της επαφής τους με πετρώματα που έχουν ήδη θερμανθεί από τη λάβα που βρίσκεται στο εσωτερικό της γης.
Η άντληση των γεωθερμικών ρευστών, με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογικών μεθόδων που είναι σήμερα διαθέσιμες, επιτρέπει όχι μόνο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και την αξιοποίησή τους σε άλλες χρήσεις, όπως η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, η θέρμανση και ψύξη των κτιρίων, η θέρμανση των θερμοκηπίων, οι ιχθυοκαλλιέργειες κ.λπ.
Σήμερα, η συνολική ισχύς των εγκαταστημένων γεωθερμοηλεκτρικών μονάδων σε όλο τον κόσμο υπερβαίνει τα 9,000 ΜW, καθιστώντας τη γεωθερμία μια αξιόπιστη, προσιτή και απόλυτα φιλική στο περιβάλλον εναλλακτική πηγή ενέργειας. Η συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω της ΔΕΗ που διεξήγαγε έρευνες πηγών γεωθερμίας ήδη από το 1973, αποτελεί πολύτιμο οδηγό για την εξέλιξή της στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC) στα τέλη του 2023, υπήρχαν πάνω από 3,5 GWe παραγωγικής ικανότητας γεωθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κατανεμημένα σε 143 λειτουργικούς σταθμούς που παράγουν συλλογικά περίπου 20 TWh/έτος, εκ των οποίων οι 7 τεραβατώρες/έτος αντιστοιχούν σε χώρες της ΕΕ. Υπό ανάπτυξη βρίσκονται περί τους 50 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία σε όλη την Ευρώπη, με Γερμανία, Ουγγαρία και Τουρκία να εμφανίζονται ως οι πιο ενεργές χώρες για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. To EGEC επισημαίνει επίσης ότι έργα γεωθερμικής ενέργειας σχεδιάζονται σε Ιταλία, Γαλλία και Κροατία, ενώ η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία κατατάσσονται στις αναδυόμενες αγορές που αναμένεται να αρχίσουν να παράγουν ενέργεια από γεωθερμία στο ορατό μέλλον.
Διαβάστε ακόμη