Η λιθουανική ενεργειακή εταιρεία Ignitis Group ανακοίνωσε την απόφασή της να συμμετάσχει στη δεύτερη δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στη Λιθουανία, ξεκινώντας διαδικασία επιλογής συνεργάτη (έως 49 τοις εκατό). Ο νικητής αναμένεται να ανακοινωθεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ρύθμισης Ενέργειας, το οποίο επιβλέπει τη διαδικασία, στον ιστότοπό του μέχρι το τέλος Απριλίου 2025. Στόχος της εταιρείας είναι ο τετραπλασιασμός των πράσινων ενεργειακών δυνατοτήτων της από 1,3 γιγαβάτ (GW) το 2023 σε 4–5 GW μέχρι το 2030. Σκοπεύει να αναπτύξει ένα υπεράκτιο αιολικό έργο με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του γύρω στο 2030 και ένα δεύτερο μετά το 2030. Αν δεν επιλεγούν συνεργάτες μέχρι το τέλος της δημοπρασίας, η Ignitis Group θα συμμετάσχει στη δημοπρασία χωρίς συνεργάτες και θα συνεχίσει παράλληλα τη διαδικασία επιλογής.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, η Λιθουανία στοχεύει σε 100 τοις εκατό ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, όπως αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατα υποβληθείσα ενημερωμένη τελική έκδοση του Εθνικού Ενεργειακού και Κλιματικού Σχεδίου (NECP) για την περίοδο 2021-2030. Το Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει να ανακοινώσει τη δημοπρασία για την ανάπτυξη του δεύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου ισχύος 700 μεγαβάτ (MW) στη Λιθουανία στις 18 Νοεμβρίου. Το πάρκο θα καλύψει το ένα τέταρτο των τρεχουσών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Λιθουανίας. Συνολικά, η Λιθουανία σχεδιάζει δύο υπεράκτια αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 1,4 GW.

Η συμμετοχή της Ignitis Group στα υπεράκτια αιολικά σχέδια της Λιθουανίας

Η συμμετοχή της Ignitis Group στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αποτελεί στρατηγική κίνηση για την ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και την επιτάχυνση της μετάβασης της Λιθουανίας σε πράσινη ενέργεια. Η εταιρεία επενδύει στη δημιουργία νέων υποδομών και τεχνολογιών ανανεώσιμης ενέργειας που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της στην ευρωπαϊκή αγορά και θα συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας. Με την ανάπτυξη αυτών των έργων, η Ignitis Group στοχεύει όχι μόνο στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, αλλά και στη μείωση των εξαρτήσεων από εισαγόμενη ενέργεια, διασφαλίζοντας σταθερότητα και αξιοπιστία στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Λιθουανίας.

Παράλληλα, το εγχείρημα αποτελεί μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της Λιθουανίας να συμμορφωθεί με τις κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ για το 2030 και να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή στρατηγική απανθρακοποίησης. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα προωθήσουν την καινοτομία και θα προσελκύσουν επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας. Η επιλογή συνεργατών και η διεξαγωγή του διαγωνισμού ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό και την εξειδίκευση, ενώ παρέχουν στην Ignitis Group την ευελιξία να αξιοποιήσει συνεργασίες που θα ενισχύσουν περαιτέρω τις τεχνολογικές και χρηματοοικονομικές δυνατότητές της, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Διαβάστε ακόμη