Η Ουγγαρία αναθεώρησε και ενημέρωσε το ενεργειακό και κλιματικό της σχέδιο για την περίοδο έως το 2030. Οι κύριοι στόχοι είναι η ενίσχυση της ενεργειακής κυριαρχίας και της ασφάλειας εφοδιασμού, η διατήρηση των οφελών από τη μείωση των δαπανών κοινής ωφέλειας, η επίτευξη μιας επιτυχημένης πράσινης μετάβασης και η αναζωογόνηση της πράσινης οικονομίας. Το αναθεωρημένο σχέδιο στοχεύει στην κάλυψη των δεσμεύσεων για την κλιματική ουδετερότητα και τη βιωσιμότητα, αυξάνοντας τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών και την παραγωγή πράσινης ενέργειας. Ως προς το τελευταιο, αυξάνεται ο στόχος του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 21% σε 30%.
Όπως αναφέρει το Ceenergy News, το σχέδιο του Εθνικού Ενεργειακού και Κλιματικού Σχεδίου (NECP) ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2023. Μετά από σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Υπουργείο Ενέργειας υπέβαλε το τελικό έγγραφο εγκαίρως για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ που έλαβε χώρα τον Οκτώβριο του 2024.
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο NECP, η Ουγγαρία στοχεύει στη μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, από τον προηγούμενο στόχο του 40%. Η τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας προβλέπεται τώρα να περιοριστεί στα 740 petajoule (PJ), χαμηλότερα από το προηγούμενο όριο των 785 PJ, έως την έναρξη της επόμενης δεκαετίας. Επιπλέον, το ανανεωμένο σχέδιο αυξάνει το στόχο του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από 21% σε 30%. Αυτοί οι προσαρμοσμένοι στόχοι αντικατοπτρίζουν την πρόοδο που έχει γίνει μέχρι τώρα και αποσκοπούν στην περαιτέρω προώθηση της κλιματικής ουδετερότητας και της ενεργειακής αποδοτικότητας.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ της χώρας, η ενεργειακή κρίση κατέδειξε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε μία κυρίαρχη πηγή ή τεχνολογία ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, η Ουγγαρία θα υιοθετήσει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών, αξιοποιώντας ένα ευρύ μείγμα τεχνολογιών και μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες των εγχώριων εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αυτή η στρατηγική αναμένεται να προωθήσει σημαντικά την ενεργειακή κυριαρχία της χώρας και να στηρίξει την πράσινη μετάβαση.
Η Ουγγαρία θα προωθήσει τον εξηλεκτρισμό και την μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας
Το κύριο βάρος δίνεται στην προώθηση του εξηλεκτρισμού και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε νοικοκυριά, δημόσιους φορείς, τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική ανάπτυξη της πράσινης παραγωγής ενέργειας, θα είναι αναγκαία η ευρεία υιοθέτηση διαφόρων λύσεων αποθήκευσης ενέργειας. Δεδομένης της υψηλής τους αποδοτικότητας, οι ηλεκτροκινητήρες μπορούν να επιφέρουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστώντας την προώθηση της ηλεκτροκίνησης προτεραιότητα. Πέρα από την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η ενίσχυση της εγχώριας πράσινης παραγωγικής ικανότητας, η ανάπτυξη της απαραίτητης τεχνογνωσίας και η υποστήριξη της βιομηχανικής καινοτομίας θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Φέτος, ολοκληρώθηκε μια στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση που σχετίζεται με το NECP, ενσωματώνοντας περιβαλλοντικές και βιώσιμες παραμέτρους. Το κύριο εύρημα της αξιολόγησης είναι ότι περίπου το 80% από τις δεκαπέντε ομάδες μέτρων που αναλύθηκαν έχουν θετική περιβαλλοντική επίδραση. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις στην Ουγγαρία. Τα νέα μέτρα που περιγράφονται στο Εθνικό Ενεργειακό και Κλιματικό Σχέδιο αναμένεται να αποφέρουν περίπου 600 δισεκατομμύρια ουγγρικά φιορίνια (1,4 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ετήσια βελτίωση, κυρίως μέσω βραχυπρόθεσμων εξοικονομήσεων, ωφελώντας τον ενεργειακό τομέα της Ουγγαρίας και την αγορά ενεργειακής αποδοτικότητας για τα νοικοκυριά.
Διαβάστε ακόμη