Τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν 94 TWh σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με έκθεση της Montel Analytics, ειδικού σε θέματα πληροφόρησης για την αγορά ενέργειας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό pv, το αποτέλεσμα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός για την ηλιακή παραγωγή που έχει καταγραφεί ποτέ, αντιπροσωπεύοντας αύξηση 15% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023. Οι χώρες που συνέβαλαν περισσότερο ήταν η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες παρήγαγαν 24,8 TWh, 16,9 TWh και 9,7 TWh ηλιακής ενέργειας, αντίστοιχα.

Η αιολική παραγωγή κατέγραψε το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί ποτέ κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, συνολικά 104,7 TWh. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που αποτελούνται από ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, βιομάζα, υδροηλεκτρική ενέργεια και απόβλητα, αντιπροσώπευαν το 50,8% της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Η υπόλοιπη ηλεκτροπαραγωγή αποτελείται από πυρηνική ενέργεια, η οποία είδε το υψηλότερο ποσοστό της συνολικής παραγωγής που έχει καταγραφεί ποτέ, 25,3%, ακολουθούμενη από φυσικό αέριο (13,4%), άνθρακα/λιγνίτη (10,2%) και πετρέλαιο (0,3%).

Ο Jean-Paul Harreman, διευθυντής της Montel Analytics, δήλωσε ότι η αύξηση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής αποτελεί τη συνέχιση μιας μακροπρόθεσμης τάσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το τελευταίο διάστημα, η ήπειρος έχει δει μια μαζική υπερπροσφορά ενέργειας από αυτές τις πηγές, οδηγώντας σε περισσότερα περιστατικά αρνητικών τιμών.

Η έκθεση αναφέρει ότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά το τρίτο τρίμηνο ανήλθε συνολικά σε 692,3 TWh, σημειώνοντας αύξηση 3,1% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, αλλά 0,7% και 4,8% κάτω από αυτό που καταγράφηκε τα τρίτα τρίμηνα του 2022 και του 2021.

«Καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εκτοπίζουν τη συμβατική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ηλιακής αιχμής, η ζήτηση για παραγωγή και εισαγωγές ορυκτών καυσίμων έχει διευρύνει σημαντικά το χάσμα τιμών μεταξύ της ηλιακής αιχμής και της βραδινής αιχμής», δήλωσε ο Harreman.

Διαβάστε ακόμη