Tη χωροταξία των μονάδων ΑΠΕ ανέδειξε ως σημείο «κλειδί» για να προχωρήσει με ορθολογικό τρόπο η ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.

Για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ είναι απαραίτητο στο εξής να συνυπολογίζονται οι βέλτιστες επιλογές για την ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή πρώτα κατασκευάζονται οι νέες μονάδες και το δίκτυο «τρέχει» να αναπτυχθεί προκειμένου να τις ικανοποιήσει σε διάφορα σημεία στη γεωγραφία της χώρας», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του Διαχειριστή εστίασε ακόμη στην ανάγκη βελτίωσης του αδειοδοτικού πλαισίου για τις νέες γραμμές και τους υποσταθμούς, ώστε τα έργα μεταφοράς να κατασκευάζονται έγκαιρα και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν το συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό δυναμικό σε μονάδες «πράσινης» ενέργειας που αιτούνται σύνδεση στο ηλεκτρικό σύστημα.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα, με στρατηγικό στόχο να καταστεί εξαγωγέας ενέργειας. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε αυτή τη μεταβατική περίοδο, ένα μέρος της καθαρής ενέργειας δεν μπορεί να αξιοποιηθεί είτε λόγω του συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και υπερβάλλουσας παραγωγής ΑΠΕ, που παρατηρείται σε ορισμένες περιόδους, είτε λόγω τοπικών περιορισμών χωρητικότητας του δικτύου.

Πέραν των εξαγωγών ενέργειας και της ανάπτυξης των ΑΠΕ σε συνάρτηση με τις δυνατότητες του συστήματος, ο κ. Μανουσάκης συμπλήρωσε, κατά την τοποθέτησή του στο 3ο Οικονομικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής, ότι μία ακόμη λύση στις περικοπές καθαρής ηλεκτροπαραγωγής πρόκειται να αποτελέσουν και οι τεχνολογίες αποθήκευσης. Σχετικά με τις μπαταρίες, εξήγησε ότι θα επιλύσουν μεν μερικώς το θέμα της υπερβάλλουσας παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση, δεν θα επιλύσουν όμως το θέμα του δικτύου καθώς ο Διαχειριστής του συστήματος δεν θα διαχειρίζεται την αποθήκευση, η οποία θα λειτουργεί με βάση την αγορά.

Προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση της συντήρησης του ηλεκτρικού συστήματος

Ερωτηθείς για την ψηφιοποίηση του συστήματος, τόνισε ότι προτεραιότητα του ΑΔΜΗΕ είναι η μετάβαση σε έναν ψηφιοποιημένο και «έξυπνο» τρόπο συντήρησης των ηλεκτρικών υποδομών του. «Πλέον περνάμε από μια αναλογική μορφή συντήρησης του συστήματος, όπως η συντήρηση βάσει περιοδικότητας, σε ένα νέο μοντέλο που θα βασίζεται σε ψηφιακά μέσα παρακολούθησης, όπως τα drones και οι κάμερες», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ψηφιακό Κέντρο Ελέγχου Συντήρησης μέσω του οποίου, όπως είπε, ο ΑΔΜΗΕ θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί κάθε στοιχείο του συστήματος με έναν ολιστικό τρόπο και να παρακολουθεί ζωντανά τις εργασίες που πραγματοποιούνται στο δίκτυο.

Σχολίασε επίσης την ταχύτατη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο και σε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος, με δεδομένη την πολυπλοκότητα που προκαλεί η αθρόα εισαγωγή μονάδων ΑΠΕ, σε σχέση με το παρελθόν, όταν υπήρχαν λίγες, σταθερές μονάδες ορυκτών καυσίμων.  «Υπάρχει μια κοσμογονία ψηφιακών έργων που αφορούν συνολικά τη διαχείριση του ηλεκτρικού συστήματος, ώστε να γίνεται με τον βέλτιστο και τελικά με τον οικονομικότερο τρόπο για τον καταναλωτή», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη