Τον Σεπτέμβριο οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές υπέγραψαν 23 PPAs για 1,03 GW, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Pexapark.

Αυτό σηματοδοτεί 125% αύξηση του όγκου από μήνα σε μήνα, μετά τον Αύγουστο, ο οποίος είχε το χαμηλότερο μηνιαίο αποτέλεσμα του έτους, αναφέρει το περιοδικό pv.

Οι παρακολουθούμενες τιμές των PPAs ανήλθαν σε 50,08 € (54,00 $)/MWh τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας μείωση 4,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αντιστροφή της ανοδικής τάσης που παρατηρήθηκε τους δύο προηγούμενους μήνες, καθώς οι τιμές των PPAs μειώθηκαν σε όλες τις αγορές που αναλύθηκαν.

Οι πολωνικές τιμές PPA σημείωσαν πτώση 7,5%, ακολουθούμενες από τις γαλλικές και σκανδιναβικές τιμές PPA, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,6% και 6% αντίστοιχα. Η Pexapark σημείωσε επίσης μηνιαίες μειώσεις των τιμών PPA στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Σε ποιες χώρες υπεγράφησαν τα PPAs

Οι δύο μεγαλύτερες συμφωνίες τον Σεπτέμβριο προήλθαν από το πρόγραμμα Energize, μια κοινοπραξία 24 παγκόσμιων φαρμακευτικών εταιρειών. Έκλεισαν δύο ηλιακά PPAs στην Ισπανία.

Η πρώτη συμφωνία αφορά επτά εταιρείες και προμηθευτές που εξασφαλίζουν 161,4 MW από τρία έργα που αναπτύχθηκαν από τη Zelestra. Στη δεύτερη, τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες αγόρασαν 118 MW ηλιακής ενέργειας σε τέσσερα έργα της Bruc Energy.

Στην τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία, η Salzgitter προμηθεύτηκε 113 MW από το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών συστημάτων της Energiekontor στη Γερμανία. Επιπλέον, 25 δανικές εταιρείες υπέγραψαν πενταετή ηλιακά PPAs- το μεγαλύτερο στη Δανία με βάση τον αριθμό των υπογραφόντων.

Η ανάλυση της Pexapark δείχνει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2024 υπογράφηκαν 62 συμφωνίες για 2,7 GW, έναντι 4,1 GW από 57 συμφωνίες το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Η ηλιακή ενέργεια αντιπροσώπευε το 71% του όγκου των συμφωνιών το τρίτο τρίμηνο του 2024, αντιπροσωπεύοντας περισσότερα από 1,9 GW, και το 58% του αριθμού των συμφωνιών, που αντιστοιχεί σε 36 συμφωνίες. Η Ισπανία είναι υπεύθυνη για τη μερίδα του λέοντος της ροής των συμφωνιών ηλιακής ενέργειας κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, με περίπου 750 MW σε 12 συμφωνίες, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

Ο όγκος των PPAs κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2024 ανέρχεται συνολικά σε 11,4 GW, δήλωσε η Pexapark, σε σύγκριση με 13,2 GW κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Διαβάστε ακόμη