Έρευνα του Hochschule RheinMain ανέδειξε τις δυσκολίες στην οικονομική βιωσιμότητα των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων (ΦΒ) στη Γερμανία. Αν και οι χαμηλότερες τιμές των μονάδων βελτίωσαν πρόσφατα την κερδοφορία, πολλά οικιακά συστήματα κρίθηκαν μη βιώσιμα στις αρχές του 2023, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό pv.
Η μελέτη χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο που ονομάζεται Αποσυνδεδεμένη Καθαρή Παρούσα Αξία (Decoupled Net Present Value – DNPV), η οποία λαμβάνει καλύτερα υπόψη τους οικονομικούς κινδύνους σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα 10 kW στη Φρανκφούρτη, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος εγκατάστασης, τη συντήρηση και τις τιμές ενέργειας. Διαπίστωσε αρνητική DNPV ύψους -€1.664, υποδεικνύοντας ότι η επένδυση σε τέτοια συστήματα δεν ήταν κερδοφόρα εκείνη τη στιγμή.
Η κερδοφορία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το κόστος επένδυσης και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Παρόλο που η πρόσφατη πτώση του κόστους βοήθησε, οι κρατικές επιδοτήσεις εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας για να καταστούν τα συστήματα αυτά οικονομικά βιώσιμα. Η μελέτη τόνισε ότι οι συνθήκες μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την περιοχή και τα πρότυπα κατανάλωσης ενέργειας.
Επιπτώσεις στην πολιτική
Ο Kraemer, ο επικεφαλής ερευνητής, προειδοποίησε ότι οι επερχόμενες αλλαγές στον νόμο της Γερμανίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (EEG) θα μπορούσαν να απειλήσουν την τρέχουσα κερδοφορία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τον τρόπο προσαρμογής των επιδοτήσεων για την υποστήριξη της ανάπτυξης των οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων. Η ιδέα ότι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από μόνες τους εγγυώνται την κερδοφορία είναι παραπλανητική.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, υπάρχουν δυνατότητες βελτίωσης καθώς το κόστος επένδυσης μειώνεται. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες διακυμάνσεις της αγοράς και οι κανονιστικές αλλαγές χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για να διασφαλιστεί ότι τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα παραμένουν μια βιώσιμη επιλογή για τους καταναλωτές.
Διαβάστε ακόμη