Η παγκόσμια προσπάθεια για τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030 αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, ιδίως στον τομέα της αιολικής ενέργειας. Στις συνομιλίες για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι, ηγέτες από περισσότερες από 130 χώρες δεσμεύτηκαν για τον φιλόδοξο αυτό στόχο, που είναι απαραίτητος για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, ενώ η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η πρόοδος της αιολικής βιομηχανίας έχει μείνει στάσιμη, θέτοντας σε κίνδυνο τον συνολικό στόχο.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), ο σημερινός ρυθμός ανάπτυξης καθαρής ενέργειας είναι ανεπαρκής. Παρόλο που η παγκόσμια αιολική δυναμικότητα έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια, η ηλιακή δυναμικότητα έχει υπερτριπλασιαστεί, με τις προβλέψεις να προβλέπουν αύξηση 34% στις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις για το 2024 σε σύγκριση με μόνο 5% για την αιολική. Στην πραγματικότητα, εκτός της Κίνας -της μεγαλύτερης αγοράς αιολικής ενέργειας στον κόσμο- οι εγκαταστάσεις ενδέχεται να μειωθούν φέτος.
Διάφορα σημεία συμφόρησης εμποδίζουν την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, σύμφωνα με το Bloomberg. Σε αυτά περιλαμβάνονται η έλλειψη εξοπλισμού, η ανεπαρκής χωρητικότητα του ηλεκτρικού δικτύου και τα ρυθμιστικά εμπόδια. Ο Sven Utermöhlen από την RWE AG τονίζει ότι, ενώ υπάρχουν θετικές τάσεις στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, οι μεγάλοι χρόνοι παράδοσης των έργων καθιστούν δύσκολο να δούμε άμεσα αποτελέσματα από αυτές τις εξελίξεις.
Η αιολική ενέργεια συνήθως αποδίδει καλύτερα τον χειμώνα
Μέχρι το 2030, οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ηλιακή ενέργεια θα καλύψει πάνω από το 90% της δυναμικότητας που απαιτείται για να παραμείνει ο κόσμος σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, ενώ η αιολική αναμένεται να φτάσει μόνο στο 77% του αναγκαίου συνόλου. Η διαφορά αυτή υπογραμμίζει ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας βασίζονται σε μεγάλο βαθμό και στις δύο τεχνολογίες.
Παρά το γεγονός ότι συχνά ομαδοποιούνται μαζί, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια λειτουργούν υπό διαφορετική δυναμική. Η αιολική ενέργεια συνήθως αποδίδει καλύτερα τον χειμώνα, όταν η ηλιακή παραγωγή πέφτει, γεγονός που την καθιστά συμπληρωματική πηγή. Ωστόσο, το σημαντικό μέγεθος και η πολυπλοκότητα των ανεμογεννητριών παρουσιάζουν προκλήσεις. Σε αντίθεση με τα φωτοβολταϊκά, τα οποία μπορούν εύκολα να εγκατασταθούν σε διάφορες τοποθεσίες, οι ανεμογεννήτριες απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό για την παραγωγή και την εγκατάσταση, γεγονός που περιπλέκει την ανάπτυξή τους.
Η δυναμική του κόστους διαφέρει επίσης σημαντικά. Ενώ η μαζική παραγωγή φωτοβολταϊκών στην Κίνα έχει μειώσει τις τιμές, η αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει αυξανόμενο κόστος λόγω των αυξημένων τιμών του χάλυβα και άλλων υλικών, παράλληλα με τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Το 2023, το κόστος της ενέργειας από νέα χερσαία αιολικά πάρκα αυξήθηκε δραματικά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία, καθιστώντας όλο και πιο ακριβή την ανάπτυξη αιολικών έργων.
Η βραδύτερη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα μπορούσε να απαιτήσει συνολική αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να επιτευχθούν οι ίδιες μειώσεις στις εκπομπές. Οι συντελεστές δυναμικότητας, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη μεταβλητότητα της παραγωγής ενέργειας λόγω καιρικών συνθηκών, αποκαλύπτουν ότι τα αιολικά πάρκα παράγουν γενικά ενέργεια με μεγαλύτερη συνέπεια από τα φωτοβολταϊκά. Για παράδειγμα, τα γερμανικά χερσαία αιολικά πάρκα είναι σημαντικά πιο παραγωγικά από τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ιδίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν η ζήτηση κορυφώνεται.
Παρά τις προκλήσεις αυτές, τα φωτοβολταϊκά έχουν ξεπεράσει σταθερά τις προσδοκίες και οι πρόσφατες βελτιώσεις στις οικονομικές συνθήκες -όπως η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων- ενδέχεται να διευκολύνουν την περαιτέρω ανάπτυξη. Οι κυβερνήσεις εργάζονται επίσης για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης που προηγουμένως εμπόδιζαν την επέκταση του αιολικού τομέα.
Διαβάστε ακόμη