Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφέρθηκε σε μια πλειάδα «καυτών» θεμάτων για την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και το ενεργειακό της σύστημα. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην πρόοδο και τις προκλήσεις της Ελλάδας σχετικά με τη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την τηλεθέρμανση.

Ξεκινώντας με τα απορρίμματα, ο Θόδωρος Σκυλακάκης τόνισε πως η Ελλάδα είχε σημαντικά προβλήματα με τις χωματερές και την καθυστέρηση στην κατασκευή μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων. Παρά το γεγονός ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση υπήρχαν μόνο λίγες λειτουργούσες μονάδες, σύμφωνα με τον υπουργό, σήμερα έχουν αυξηθεί αισθητά: λειτουργούν 12 μονάδες, ενώ άλλες 22 βρίσκονται υπό κατασκευή. Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι η μείωση της ποσότητας απορριμμάτων που καταλήγουν ανεπεξέργαστα στις χωματερές. Ο Σκυλακάκης επισήμανε επίσης την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανόνα «ο ρυπαίνων πληρώνει» και την ανάγκη να συμμετέχουν περισσότερο οι φορείς που παράγουν τα απορρίμματα στη διαδικασία ανακύκλωσης, αντί να αφήνεται όλο το βάρος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που αναφέρθηκε είναι ο καφέ κάδος, ο οποίος αφορά τη συλλογή οργανικών αποβλήτων. Η εφαρμογή του στα νοικοκυριά κρίνεται δύσκολη, κυρίως λόγω έλλειψης χώρου στις κουζίνες, ωστόσο, στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας υπάρχει μεγάλη δυναμική. Η συλλογή οργανικών αποβλήτων σε αυτούς τους τομείς μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη, όπως η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα.

Οι ΑΠΕ βασικός παράγοντας για την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο κ. Σκυλακάκης

Συνεχίζοντας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης εξέφρασε ανησυχία για τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης απέναντι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ παράλληλα τόνισε τη μεγάλη πρόοδο της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ τα τελευταία χρόνια. Ανέφερε ότι κατά την περίοδο 2015-2019, η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ οι επενδύσεις στις ΑΠΕ είχαν παγώσει. Σήμερα, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελούν βασικό παράγοντα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, η οποία πρέπει να επωφεληθεί από αυτές τις επενδύσεις. Επιπλέον, απαντώντας στις κατηγορίες για την τηλεθέρμανση, ο Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία για την αντιμετώπιση της απολιγνιτοποίησης και της ανάγκης για νέα συστήματα θέρμανσης.

Ο Θόδωρος Σκυλακάκης αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, σχολιάζοντας την ανάγκη να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στην αποθήκευση για να διευκολυνθεί η ελεύθερη αγορά να επενδύσει σε πιο σύγχρονες τεχνολογίες. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα της χώρας. Ένα άλλο ζήτημα που συζητήθηκε είναι η ανάγκη για περισσότερους δασικούς δρόμους, με σκοπό την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές. Οι δρόμοι αυτοί, σύμφωνα με τον Σκυλακάκη, διευκολύνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες και να ελέγχουν τις φωτιές πιο αποτελεσματικά. Το κύριο πρόβλημα για τα δάση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι οι ανεμογεννήτριες αλλά η κλιματική κρίση, η οποία προκαλεί αυξημένες θερμοκρασίες και ξηρασία, καθιστώντας τα δάση πιο ευάλωτα στις πυρκαγιές.

Τέλος, αναφέρθηκε και στα φωτοβολταϊκά, απαντώντας στην κριτική ότι καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμη γη. Ο Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι η καλλιεργήσιμη γη στη χώρα έχει ήδη μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω εγκατάλειψης της γεωργίας και ότι τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν τον κύριο λόγο αυτής της μείωσης. Αντιθέτως, τα φωτοβολταϊκά είναι αναγκαία για την πράσινη μετάβαση και η κυβέρνηση προχωράει με προσεκτικές επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.

Διαβάστε ακόμη