Ο Όμιλος CMA CGM και η SUEZ υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης (MOU) στις 18 Οκτωβρίου. Η συνεργασία αυτή έχει στόχο τη δημιουργία μιας μακροχρόνιας βιομηχανικής συνεργασίας για το βιομεθάνιο, ένα ανανεώσιμο καύσιμο που παράγεται μέσω της ανάκτησης αποβλήτων, για τη συμβολή στην απαλλαγή της ναυτιλίας στην Ευρώπη από άνθρακα.

Αυτό το MOU περιγράφει τρεις κύριους τομείς συνεργασίας:

  • Η παροχή έως και 100.000 τόνων βιομεθανίου ετησίως από τη SUEZ έως το 2030. Το βιομεθάνιο αυτό θα χρησιμοποιείται από τον Όμιλο για τα πλοία που κινούνται με φυσικό αέριο, συμβάλλοντας έτσι στην απαλλαγή της ναυτιλίας από άνθρακα.
  • Η δημιουργία μιας κοινής δομής επενδύσεων με αρχική χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής βιομεθανίου. Οι μονάδες αυτές, που θα βρίσκονται αρχικά στην Ευρώπη, θα προμηθεύουν τόσο τον Όμιλο CMA CGM όσο και άλλους φορείς του κλάδου.
  • Κοινές πρωτοβουλίες έρευνας και ανάπτυξης (R&D) με στόχο τον σχεδιασμό καινοτόμων τεχνολογιών για την παραγωγή βιοκαυσίμων, ιδιαίτερα μέσω της διαδικασίας υδροθερμικής αεριοποίησης.

Η συνεργασία των δύο ομίλων θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη

Ο Όμιλος CMA CGM έχει θέσει ως στόχο να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Πρωτοπορώντας στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, ο Όμιλος έχει επενδύσει 18 δισεκατομμύρια δολάρια σε παραγγελίες για 131 πλοία που μπορούν να χρησιμοποιούν χαμηλής εκπομπής άνθρακα ενέργειες (βιομεθάνιο, βιομεθανόλη και συνθετικά καύσιμα), τα οποία θα είναι λειτουργικά έως το 2028. Ο Όμιλος CMA CGM συνεργάζεται επίσης με παρόχους ενέργειας για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων παραγωγής και αλυσίδων εφοδιασμού για αυτά τα καύσιμα.

Η SUEZ διαθέτει εμπειρία στην παραγωγή τοπικής και βιώσιμης ενέργειας και δευτερογενών πρώτων υλών από απόβλητα, για να υποστηρίξει την απαλλαγή από τον άνθρακα των τοπικών αρχών και των βιομηχανικών πελατών. Μέσω των κυκλικών λύσεών της, η SUEZ βοήθησε τους πελάτες της να αποφύγουν την εκπομπή 6,4 εκατομμυρίων τόνων CO2 το 2023. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος μετατρέπει 5 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων σε ενέργεια κάθε χρόνο και παρήγαγε 382 GWh βιομεθανίου το 2023.

Ο Ροντόλφ Σαντέ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου CMA CGM, δήλωσε: «Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της CMA CGM και της SUEZ, ενός από τους κορυφαίους φορείς της Γαλλίας στη μετάβαση ενέργειας, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Θα μας επιτρέψει να υποστηρίξουμε τον τομέα του βιομεθανίου που προορίζεται για τη ναυτιλία, ενώ θα επιταχύνει την απαλλαγή από τον άνθρακα του Ομίλου CMA CGM και θα εγγυηθεί την πορεία μας προς την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050. Το έργο αυτό ενισχύει επίσης την ενεργειακή μας ανεξαρτησία, ένα βασικό πλεονέκτημα για την κυριαρχία της Γαλλίας και της Ευρώπης.»

Η Σαμπρίνα Σουσάν, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της SUEZ, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που συνεργάζομαι με τον Όμιλο CMA CGM, έναν βασικό παράγοντα στη ναυτιλιακή μεταφορά. Μαζί θα αναπτύξουμε κυκλικές λύσεις που θα συμβάλουν στην απαλλαγή από τον άνθρακα αυτού του στρατηγικού τομέα στην Ευρώπη. Αυτή η συνεργασία για την παραγωγή βιομεθανίου αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της φιλοδοξίας της SUEZ να μετατρέπει τα απόβλητα σε νέους πόρους για τη μετάβαση ενέργειας του τομέα των μεταφορών.»

Διαβάστε ακόμη