Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέχισε να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές προϊόντων πράσινης ενέργειας, όπως ανέφερε το μπλοκ, με τα φωτοβολταϊκά, τα υγρά βιοκαύσιμα και τις ανεμογεννήτριες να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών. Η ΕΕ εισήγαγε φωτοβολταϊκά αξίας σχεδόν 19,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από χώρες εκτός ΕΕ, υπογραμμίζοντας την εξάρτησή της από εξωτερικές πηγές για τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επίσης, εισήγαγε υγρά βιοκαύσιμα αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και ανεμογεννήτριες αξίας 300 εκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, το Ceenergy News αναφέρει πως ενώ η ποσότητα των εισαγόμενων φωτοβολταϊκών αυξήθηκε κατά 5 τοις εκατό σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η αξία τους μειώθηκε κατά 12 τοις εκατό λόγω της πτώσης των τιμών. Οι εισαγωγές υγρών βιοκαυσίμων σημείωσαν μείωση κατά 22 τοις εκατό στην αξία και ελαφρά μείωση κατά 2 τοις εκατό στην ποσότητα.
Οι εξαγωγές της ΕΕ για προϊόντα πράσινης μετάβασης το 2023 ανήλθαν σε 5,1 δισ.
Οι εξαγωγές προϊόντων πράσινης ενέργειας από την ΕΕ ανήλθαν σε 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ανεμογεννήτριες ηγήθηκαν των εξαγωγών, με 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ακολουθούμενες από 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε υγρά βιοκαύσιμα και 900 εκατομμύρια ευρώ σε ηλιακά πάνελ. Μεταξύ 2022 και 2023, οι εξαγωγές ανεμογεννητριών σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε αξία, αυξημένες κατά 49 τοις εκατό, ενώ η ποσότητα των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 26 τοις εκατό. Οι εξαγωγές ηλιακών πάνελ αυξήθηκαν κατά 19 τοις εκατό σε αξία και κατά 37 τοις εκατό σε ποσότητα. Παρομοίως, οι εξαγωγές υγρών βιοκαυσίμων παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση σε ποσότητα, αυξημένες κατά 63 τοις εκατό, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 36 τοις εκατό.
Η είδηση αυτή αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξωτερικές πηγές για τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, κάτι που επηρεάζει την ενεργειακή της ασφάλεια και την οικονομική της αυτάρκεια. Η υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, δείχνει την ανάγκη για ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τεχνολογικής καινοτομίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προκειμένου να μειωθεί η ευαλωτότητα σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως η πτώση ή αύξηση τιμών και οι διακυμάνσεις της αγοράς.
Ταυτόχρονα, η αύξηση των εξαγωγών πράσινης τεχνολογίας, όπως οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, υπογραμμίζει τη δυνατότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις παγκόσμιες αγορές πράσινης ενέργειας. Η ενίσχυση των εξαγωγών προσφέρει όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά και τη δυνατότητα της ΕΕ να προωθήσει τις τεχνολογίες της για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη