Η Νοτιοανατολική Ασία πρέπει να αυξήσει τις επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια σε 190 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περίπου πέντε φορές το σημερινό επίπεδο, μέχρι το 2035 για να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, δήλωσε την Τρίτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων πρέπει να συνοδευτεί από στρατηγικές για τη μείωση των εκπομπών από τον σχετικά νεαρό στόλο των ανθρακικών μονάδων της περιοχής, ανέφερε ο ΙΕΑ σε έκθεσή του.

Πρόσθεσε ότι η ταχεία οικονομική επέκταση αναμένεται να δημιουργήσει προκλήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και τους κλιματικούς στόχους.

Ωστόσο, η προσπάθεια για το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις αναδυόμενες αγορές, που υποστηρίζεται από τα πλούσια δυτικά έθνη, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις μετά την παρέλευση της προθεσμίας του Ιουλίου χωρίς συμφωνία για το πρόωρο κλείσιμο ενός πιλοτικού έργου στην Ινδονησία.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 4% τα επόμενα χρόνια, ενώ οι καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια, μαζί με τη σύγχρονη βιοενέργεια και τη γεωθερμία, αναμένεται να καλύψουν περισσότερο από το ένα τρίτο της αύξησης της ενεργειακής ζήτησης στην περιοχή έως το 2035, αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ.

Παρόλα αυτά, δεν θα ήταν αρκετό για να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια στην περιοχή, οι οποίες πρόκειται να αυξηθούν κατά 35% από τώρα έως τα μέσα του αιώνα, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, η περιοχή στο σύνολό της προσελκύει μόνο το 2% των παγκόσμιων επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το 6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 5% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης και φιλοξενεί το 9% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η επέκταση και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής για την υποστήριξη μεγαλύτερων μεριδίων μεταβλητής ανανεώσιμης ενέργειας θα απαιτήσει ετήσιες επενδύσεις που θα διπλασιαστούν σε σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2035, δήλωσε ο ΙΕΑ.

Διαβάστε ακόμη