Η Τουρκία θα χρειαστεί 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς στοχεύει να τετραπλασιάσει την αιολική και ηλιακή της ισχύ σε 120.000 MW μέχρι το 2035, δήλωσε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου ο υπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ (Alparslan Bayraktar).

Μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη της Τουρκίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ότι οι όροι του πρώτου φετινού διαγωνισμού για την περιοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το υπουργείο Ενέργειας εργάζεται πάνω σε αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει περισσότερο, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αύξηση της δυναμικότητας, το υπουργείο θα επικεντρωθεί στις αιτήσεις προαδειοδότησης και αδειοδότησης 34.000 MW για εγκαταστάσεις που δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε επενδύσεις.

«Πρέπει να επιταχύνουμε και να επικεντρωθούμε στη δυναμικότητα που βρίσκεται σε διαδικασία επένδυσης… Στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρονικό διάστημα για την απόκτηση άδειας σε δύο χρόνια από τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ, σύμφωνα με το Reuters.

Από τις συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της δυναμικότητας, περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τη βελτίωση των υποδομών μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα, δήλωσε επίσης ο Μπαϊρακτάρ.

Αν και η αιολική και ηλιακή δυναμικότητα της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, η χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης και η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.

Η Τουρκία θα διοργανώσει διαγωνισμό για την κατανομή 2.000 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στις αρχές του επόμενου έτους, με ένα νέο σύστημα που θα παρέχει κατώτατο όριο τιμών και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, δήλωσε ο Μπαϊρακτάρ.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει μέτριους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενθαρρύνει από το 2005 τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για να μειώσει τον υψηλό λογαριασμό εισαγωγών της και να απομονωθεί από γεωπολιτικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ηλιακές, αιολικές, γεωθερμικές μονάδες και μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα που άρχισαν να λειτουργούν μετά το 2005 έφτασαν περίπου τα 30.000 MW εγκατεστημένης ισχύος ή το 17,7% της συνολικής εθνικής εγκατεστημένης ισχύος τα τελευταία 18 χρόνια.

Ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί σε 20 χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη ταχύτερα τα επόμενα χρόνια λόγω του μακροπρόθεσμου ενεργειακού μετασχηματισμού, ο οποίος περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια.

Διαβάστε ακόμη