Οι ενεργειακές κοινότητες δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Το θεσμικό πλαίσιο του 2018 επέτρεψε τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με έργα αυτοπαραγωγής, δόθηκε όμως η ευκαιρία στη συνέχεια να δημιουργηθούν και εμπορικές ενεργειακές κοινότητες. Από το 2018 έχουν δημιουργηθεί 1.742 ενεργειακές κοινότητες. Απ’ αυτές, οι 1.685 αποτελούν ενεργειακές κοινότητες του νόμου 4513/2018. Οι 40 είναι οι Κοινότητες Ανανεώσιμης Ενέργειας του νόμου 5037/2023 και 17 Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών. Οι περισσότερες έχουν δημιουργηθεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σε δύο περιφέρειες με προνόμια στις ενεργειακές υποδομές. Τη φετινή χρονιά υπήρξαν πολύ λίγες αιτήσεις για νέα έργα και υπάρχει στασιμότητα σε ό,τι αφορά τα εμπορικά έργα. Να σημειωθεί πως τα εμπορικά έργα αποτελούν το 95% της ηλεκτρισμένης ισχύος και μόλις το 2% τα έργα αυτοπαραγωγής. Σε σχέση πάντως με τις κοινότητες που ακολουθούν τις συνεταιριστικές αρχές, αυτές μετρούν εκατοντάδες μέλη πολιτών. Είναι ενδεικτικό ότι η ενεργειακή κοινότητα «Μινώα» διαθέτει περισσότερα από 1.000 μέλη. Η περιφέρεια Αττικής μετρά έξι ενεργειακές κοινότητες πολιτών.
Χθες, πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων, το οποίο συγκέντρωσε μέλη απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία μοιράστηκαν μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως η έλλειψη χρηματοδοτικών πόρων για τη στήριξή τους. Οι αλλαγές που φέρνει το virtual net billing για τις ενεργειακές κοινότητες. Σε σχέση με τη χρηματοδότηση οι μόνοι δημόσιοι πόροι προέρχονται από το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης 2021-2027. Εκεί υπάρχει ένα πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ, αλλά αφορά τις περιοχές ενεργειακής μετάβασης.
Αναφερόμενη στις αλλαγές του net billing, η κ. Ιωάννα Θεοδοσίου, Συνεργάτιδα πολιτικής του Green Tank, μιλώντας στο 1ο Πανελλαδικό Συνέδριο Δέσμης Ενεργειακών Κοινοτήτων τόνισε πως πρέπει να φανούν πώς επηρεάζονται τα οικονομικά κάθε επένδυσης, ενώ ανοίγει το κεφάλαιο της αποθήκευσης. Επίσης, σημείωσε πως θα πρέπει να φανούν οι συνέπειες από την εφαρμογή του προγράμματος «Απόλλων» και εάν το 1,5 GW των νέων έργων θα επηρεάσει το περιθώριο ηλεκτρικού χώρου για τις άλλες ενεργειακές κοινότητες. Τέλος, επεσήμανε το ζήτημα των περικοπών που υφίστανται και τα έργα των ενεργειακών κοινοτήτων. Ειδικά, για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Νίκος Χατζηαργυρίου, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, σημείωσε πως οι περικοπές πρέπει να γίνονται με μεθοδικό τρόπο και όχι με αυθαίρετο, κάτι που χρειάζεται, όπως είπε, μορφές ευελιξίας που απαιτούν υποδομές δικτύου.
Καθυστερήσεις στην έκδοση εκκαθαριστικών λογαριασμών για τις ενεργειακές κοινότητες
Να σημειωθεί πως οι ενεργειακές κοινότητες (ΔΕΣΜΗ) θίγουν και το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση εκκαθαριστικών λογαριασμών. Πριν μερικές μέρες, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας με επιστολή του προς τη ΡΑΑΕΥ αναφέρει πως θα πρέπει άμεσα και με την διαδικασία του κατεπείγοντος να ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης – συμπλήρωσης του Εγχειριδίου Εκπροσώπησης Μετρητών και Περιοδικής Εκκαθάρισης (μετά από εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ), για την ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των εκκαθαρίσεων σε μια σειρά από περιπτώσεις, όπως του ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες. Ο ΕΣΠΕΝ αναφέρει πως «η έλλειψη σχετικής εισήγησης για την τροποποίηση – συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου το οποίο διέπει τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι εκκαθαρίσεις στις περιπτώσεις ενεργειακού συμψηφισμού σε παροχές με μη τηλεμετρούμενο μετρητή φορτίου, εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακού συμψηφισμού από ενεργειακές κοινότητες, συνεπάγεται τεράστια οικονομική επιβάρυνση για τους προμηθευτές οι οποίοι έχουν συνάψει συμβάσεις ενεργειακού συμψηφισμού με πελάτες τους οι οποίοι υπάγονται στα ανωτέρω καθεστώτα».
Διαβάστε ακόμη