Το Υπουργείο Κλίματος και Περιβάλλοντος της Πολωνίας έχει προτείνει τροποποιήσεις σε ένα σχέδιο νόμου που στοχεύει στην επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων, καθώς και άλλων τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Αυτές οι πρωτοβουλίες θεωρούνται κρίσιμες για την ενεργειακή μετάβαση στην Πολωνία και αναμένεται να έχουν ευρύτατο αντίκτυπο στην οικονομία και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με το Ceenergy News, το Υπουργείο τονίζει πως η προώθηση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής της χώρας για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες και να μειώσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα. Η ανάπτυξη αυτών των έργων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των τιμών ενέργειας, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της πολωνικής οικονομίας και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Οι αλλαγές που προτείνονται για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Πολωνία

Οι προτεινόμενες τροποποιήσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στο σύστημα υποστήριξης μέσω δημοπρασιών για τα έργα αιολικής ενέργειας, με στόχο να διασφαλιστεί μια πιο σταθερή και διαφανής αγορά. Εισάγονται επίσης νέοι κανονισμοί για τη διαχείριση των οικονομικών απωλειών όταν η ενέργεια πωλείται σε συνθήκες αγοράς, καθώς και για την πώληση ενέργειας κατά τα πρώτα στάδια λειτουργίας των αιολικών πάρκων.

Το σχέδιο νόμου διευκολύνει επίσης τη μεταβίβαση αδειών τοποθεσίας και καθορίζει τις διαδικασίες για μικρές αλλαγές στα έργα. Επιπλέον, οι νέοι κανονισμοί για την αλιεία σε περιοχές όπου υπάρχουν υπεράκτια αιολικά πάρκα αποσαφηνίζονται, ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ των δύο τομέων.

Μια σημαντική πτυχή του νομοσχεδίου αφορά τη δημιουργία χαρτογραφημένων περιοχών που θα συμβάλλουν στους εθνικούς στόχους της Πολωνίας για την ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις δεσμεύσεις της χώρας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ενεργειακών στόχων. Η πρόβλεψη αυτή αναμένεται να βελτιώσει τη διαφάνεια των επενδύσεων και να ενισχύσει την κοινωνική αποδοχή για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι προτεινόμενες αλλαγές στοχεύουν επίσης στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης και στην επιτάχυνση του επενδυτικού κύκλου. Με αυτόν τον τρόπο, η Πολωνία ελπίζει να αξιοποιήσει καλύτερα τις περιοχές που είναι κατάλληλες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υποστηρίξει την ταχύτερη υλοποίηση των έργων αυτών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ενεργειακή της μετάβαση και στην επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών της στόχων.

Διαβάστε ακόμη