Η ισπανική μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Repsol έθεσε σε αναμονή τα προγραμματισμένα έργα πράσινου υδρογόνου στην Ισπανία με δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 350 μεγαβάτ (MW) λόγω του δυσμενούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος, δήλωσε εκπρόσωπός της στο Reuters σήμερα, Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία είχε ήδη προειδοποιήσει ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να επανασχεδιαστεί και να μονιμοποιηθεί ένας έκτακτος φόρος για τις ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις της στον εκκολαπτόμενο κλάδο.

Ποια έργα θέτει σε αναμονή η Repsol

Με την Ισπανία να στοχεύει σε 12 γιγαβάτ (GW) πράσινης παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η κίνηση της Repsol μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πράσινη ατζέντα της χώρας.

Ένα έργο 100 MW στην Καρθαγένη, με προγραμματισμένη επένδυση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ (217 εκατομμύρια δολάρια) είναι μεταξύ αυτών που τίθενται σε αναμονή, μαζί με έργα στην Ταραγόνα και τη Χώρα των Βάσκων, με δυναμικότητα 150 MW και 100 MW αντίστοιχα.

Ο επόμενος ηλεκτρολύτης της Repsol θα κατασκευαστεί στην Πορτογαλία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Το πράσινο υδρογόνο – υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας – θεωρείται ως το κλειδί για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα. Ωστόσο, δεδομένου του κόστους του, τα έργα πράσινου υδρογόνου γενικά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς επιδοτήσεις.

Διαβάστε ακόμη