Η Masdar σχεδιάζει να αυξήσει την αιολική και ηλιακή της ισχύ σε 100 γιγαβάτ μέχρι το τέλος της δεκαετίας – που ισοδυναμεί περίπου με τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο όμιλος, με έδρα το Άμπου Ντάμπιν, που εξαγόρασε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, αν επιτύχει τον στόχο της, με μεγαλύτερη δυναμικότητα από τους ανταγωνιστές της Iberdrola της Ισπανίας, της Engie της Γαλλίας ή της RWE της Γερμανίας.

Ο όμιλος, ο οποίος ανήκει κατά ένα μέρος στην Adnoc, τον κρατικό πετρελαϊκό όμιλο, την Taqa, την κρατική επιχείρηση ύδρευσης και ενέργειας, και το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala, σχεδιάζει να συνεχίσει την παγκόσμια επενδυτική του εκστρατεία. Έχει ανακοινώσει συμφωνίες ύψους σχεδόν 6,5 δισ. ευρώ στην Ισπανία και την Ελλάδα φέτος. Στις ΗΠΑ, έκλεισε συμφωνία για την Terra-Gen, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει μερίδιο 49% στο έργο Dogger Bank αξίας 11 δισ. λιρών, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να επενδύει σημαντικά στη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο μετά την Κίνα.

Τι δήλωσε ο CEO της Masdar στους FT

Πιο συγκεκριμένα, ο Al Ramahi δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times: «Μέχρι το 2030, η Μέση Ανατολή θα αποτελεί πιθανότατα το 30-35% της ισχύος μας. Η Ευρώπη θα έλεγα το 20%. Επίσης, 20 με 25% στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια φυσικά στην Ασία. Αυτή είναι η κατανομή από άποψη γεωγραφίας». Πρόσθεσε ότι ο όμιλος επιδιώκει την ισοκατανομή μεταξύ έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Ενώ τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη έχουν υψηλή τιμή, ο Al Rahami δήλωσε ότι η Masdar θα επενδύσει όπου οι αγορές ενέργειας είναι ανοικτές και φιλόξενες για άμεσες ξένες επενδύσεις. «Όταν εξετάζω την ανάπτυξή μου και τον στόχο μου, αν θέλω να επιτύχω 100GW, δεν μπορώ να αγνοήσω την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», δήλωσε.

Η ιταλική εταιρεία Enel έχει στόχο 154GW ανανεώσιμης ενέργειας στο ίδιο χρονικό διάστημα με τη Masdar, αλλά πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα πώλησης περιουσιακών στοιχείων για να μειώσει το χρέος της. Με τις εξαγορές της φέτος, η Masdar επικεντρώθηκε στην απόκτηση όχι μόνο περιουσιακών στοιχείων, αλλά και έμπειρων ομάδων στις ΗΠΑ και την Ισπανία, με σκοπό τη δημιουργία περιφερειακών πλατφορμών. «Πιο σημαντικό από το μέγεθος, είναι η ομάδα», δήλωσε ο Al Rahami, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Terra-Gen.

Σημείωσε ότι ο ανταγωνισμός έχει αυξηθεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν εισέλθει εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλοι χρηματοοικονομικοί επενδυτές. «Το βλέπω ως πολύ θετικό», είπε, προσθέτοντας ότι δεν ήταν πριν από πολύ καιρό που οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούσαν έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπε, είναι τελικά μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας που θα πρέπει να έχει μονοψήφιες αποδόσεις. «Δεν είμαστε χρηματοοικονομικοί επενδυτές [στη Masdar]. Φυσικά, βάζουμε πολλά κεφάλαια στη δουλειά, αλλά είμαστε στρατηγικός επενδυτής και οι αποδόσεις μας είναι πάντα συμπιεσμένες, επειδή είμαστε μια επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Δεν πρόκειται να ανακυκλώσουμε αυτά τα έργα μετά από τέσσερα ή πέντε χρόνια».

Διαβάστε ακόμη