Αρκετές αλλαγές σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά στον οικιακό τομέα φέρνει το net billing, με τα συστήματα που εντάχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Pvstegi, να πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2025. Από σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ θα υποδέχεται αιτήσεις για σύνδεση σταθμών με net-billing με σύστημα αποθήκευσης και για συλλογική αυτοκατανάλωση. Πιο συγκεκριμένα, θα υποδέχεται αιτήσεις σύνδεσης για σταθμούς με εφαρμογή Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με αποθήκευση, για σταθμούς με εφαρμογή Εικονικού Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού με αποθήκευση και για σταθμούς με εφαρμογή Εικονικού Ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού αυτοκαταναλωτών που ενεργούν από κοινού (συλλογική αυτοκατανάλωση/πολυκατοικία) και στους οποίους θα ανήκει η κυριότητα του σταθμού.

Νέα δεδομένα στην αγορά θα δημιουργήσει η έναρξη του προγράμματος επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων με μπαταρία αποθήκευσης, στις επιχειρήσεις, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr είναι έτοιμο να βγει στον «αέρα». Από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 400 επιχειρήσεις, με τον όγκο των αιτήσεων να «σηκώνει» ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία και αυτή αναμένεται πολύ σύντομα να είναι έτοιμη.

«Το σημαντικό είναι να υπάρχει σταθεροποίηση στα νομοθετικά πλαίσια και να μην έχουμε σκαμπανεβάσματα στο κομμάτι των φωτοβολταϊκών, να τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα» τονίζει στο energygame.gr ο Country Manager στην Amara NZero κ. Δημήτριος Λουκάς. Προσθέτει πως «πρέπει να γίνει επίσης αναβάθμιση του δικτύου για να απορροφηθεί η ενέργεια των ΑΠΕ. Άρα, θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, γιατί αν κατασκευάζονται έργα ΑΠΕ και μετά αυτά να υφίστανται περικοπές δεν έχει νόημα». Σύμφωνα με τον κ. Λουκά παρατηρείται συνολικά με κάποιες εξαιρέσεις (Γερμανία και Γαλλία) μείωση της ζήτησης των φωτοβολταϊκών, ειδικά σε αγορές όπως της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ιταλίας και αυτή η μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι τελείωσαν οι επιδοτήσεις στον οικιακό τομέα.

Ανάγκη παρέμβασης για το ΦΠΑ που βαραίνει τα οικιακά φωτοβολταϊκά

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με την ενσωμάτωση οικιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων και επισημαίνουν πως θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας, σε σχέση με το ΦΠΑ που επιβαρύνει τα συστήματα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως από τότε που ανακοίνωσε η κυβέρνηση το «τέλος» του net metering, έχει περιοριστεί η αγορά μόνο στο κομμάτι των οικιακών εγκαταστάσεων και από τον Μάιο μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιο καθεστώς για κάποιον που θέλει να κάνει εγκατάσταση. Υπενθυμίζεται, πως ο Σύνδεσμός Εταιρειών Φωτοβολταϊκών με ανακοίνωσή του, τον περασμένο Μάιο, ζητούσε «να αξιοποιηθούν οι πρόνοιες της Οδηγίας 2022/542 της 5ης Απριλίου 2022 (που αφορά τους συντελεστές φόρου προστιθέμενης αξίας) οι οποίες προβλέπουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για ηλιακούς συλλέκτες στον οικιακό τομέα και κτίρια που χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες δημοσίου συμφέροντος».

Στα μεσαία φωτοβολταϊκά έργα η κατάσταση είναι ρευστή, με παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον. Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο υπήρχε κάποια κίνηση, χωρίς όμως αυτή να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ εκτιμάται πως νέα δεδομένα θα προκύψουν μετά την έναρξη του προγράμματος επιδότησης, που αφορά τις επιχειρήσεις.

Διαβάστε ακόμη