Η προσπάθεια να αξιοποιηθεί η γεωθερμία στη Λέσβο έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια, με τις πρώτες μελέτες να δείχνουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι έρευνες με σκοπό την επιλογή των τελικών θέσεων στο γεωθερμικό πεδίο της Στύψης, στη βορειοδυτική Λέσβο. Στόχος μελλοντικά η κατασκευή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με γεωθερμία, ισχύος 8MW, από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Όπως ανέφερε στο LinkedIn o Προϊστάμενος του Τμήματος Γεωθερμικής Ενέργειας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργος Τσιφουτίδης, «είμαι στην ευχάριστη θέση να αναφέρω ότι ο γεωθερμικός μισθωτής μας η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. πραγματοποιεί νέα γεωλογική και γεωφυσική – σεισμική έρευνα στην περιοχή της Πέτρας, στη βόρεια Λέσβο, προκειμένου να εντοπίσει θέσεις γεώτρησης για βαθιά πηγάδια. Χαίρομαι που βλέπω ότι αυτή η έρευνα διεξάγεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Μεταλλειολόγων ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας) και το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, Σουηδία (Τμήμα Επιστημών της Γης) σε συνεργασία με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Δανίας και της Γροιλανδίας. Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περισσότερα στη γεωθερμική ενέργεια και πρέπει να εμπλέξει τα ακαδημαϊκά ιδρύματα για να αυξήσει την παραγωγή έμπειρων αποφοίτων».
Η γεωθερμία και οι παλαιότερες έρευνες στη Λέσβο
Παλιότερες μελέτες έδειξαν πως η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης είναι εφικτό να καλύψει περί το 25% των ενεργειακών αναγκών της Λέσβου. Η περιοχή Στύψης και Πέτρας, είναι κομμάτι της έκτασης στην οποία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει μισθώσει το δικαίωμα έρευνας γεωθερμικού δυναμικού. Το 2009 είχαν πραγματοποιηθεί ερευνητικές εργασίες σε βάθος 1.400 μέτρων, με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες αργότερα να μελετά τις προοπτικές του γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή της Στύψης. Υπενθυμίζεται, πως πριν από τέσσερα χρονιά δόθηκε στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 5ετής παράταση της σύμβασης μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου. Πριν περίπου τρία χρόνια και αφού είχαν προηγηθεί τεκτονικές έρευνες στη βορειοδυτική Λέσβο από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου η ΔΕΗΑΝ ξεκίνησε μεθοδικά τις εργασίες.
Να σημειωθεί πως εξειδικευμένοι φορείς διεξήγαγαν έρευνες και μελέτες στο σημείο. Πιο ειδικά, έγινε η εγκατάσταση ενός δικτύου σεισμογράφων και ξεκίνησαν οι μετρήσεις και οι μελέτες σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσο και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από τις μελέτες αναδείχθηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία, με τις ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή της Στύψης να δείχνουν ικανοποιητικές θερμοκρασίες (95ᵒC σε βάθος 300 m), καθώς και υψηλές θερμοκρασίες γεωθερμικών ρευστών άνω των 150ᵒC στην περιοχή της Αργένου.
Διαβάστε ακόμη