Η Ρουμανία, μέσω του ρουμανικού υπουργείου Ενέργειας, ανακοίνωσε ένα νέο πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα με την ονομασία «Πράσινη Ενέργεια», σχεδιασμένο να στηρίξει τη μετάβαση της χώρας προς τη βιώσιμη ενέργεια. Το πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων λέι, δηλαδή περίπου 804 εκατομμύρια ευρώ, θα διαρκέσει από το 2024 έως το 2030 και έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές και τους παραγωγούς ενέργειας να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα θέρμανσης και να προωθήσουν έργα πράσινης ενέργειας, όπως δήλωσε το υπουργείο.

Η πρωτοβουλία θα ωφελήσει τις διοικητικές-εδαφικές μονάδες (UATs) και τους φορείς των Κεντρικών Συστημάτων Παροχής Θερμικής Ενέργειας (SACET), προσφέροντάς τους επιπλέον χρηματοδότηση πέραν των ευρωπαϊκών πόρων, αναφέρει το Ceenergy News. «Οι τοπικές αρχές στη Ρουμανία χρειάζονται σημαντικές πηγές χρηματοδότησης για να διασφαλίσουν ασφαλή, οικονομική και πράσινη ενέργεια για τους πολίτες και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στις κοινότητές τους», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Σεμπαστιάν Μπέρντουτζα.

Το πρόγραμμα «Πράσινη Ενέργεια» χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο, με προϋπολογισμό 1,5 δισεκατομμυρίων λέι (300 εκατομμύρια ευρώ), απευθύνεται στις UATs που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «100 Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις μέχρι το 2030».

Το δεύτερο, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λέι (502 εκατομμύρια ευρώ), στοχεύει στη χρηματοδότηση της κατασκευής, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης των συστημάτων θέρμανσης και ψύξης στις πόλεις της Ρουμανίας.Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στη μετάβαση της Ρουμανίας προς τη βιώσιμη ενέργεια και για πρώτη φορά θα χρηματοδοτηθεί μέσω εκδόσεων πράσινων ομολόγων από το Υπουργείο Οικονομικών. Οι δημόσιες διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, με το Υπουργείο Ενέργειας να καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν σχόλια ώστε να βελτιωθεί το πρόγραμμα πριν από την υλοποίησή του.

Το πρόγραμμα «Πράσινη Ενέργεια» αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση του ενεργειακού μέλλοντος της Ρουμανίας, προσφέροντας σημαντικές ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη. Με τη χρήση πράσινων ομολόγων ως μέσο χρηματοδότησης, η Ρουμανία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πρότυπο για την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την ενίσχυση της ασφάλειας ενέργειας. Η υποστήριξη τοπικών έργων, όπως η αναβάθμιση συστημάτων θέρμανσης, δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά και την οικονομία, παρέχοντας στους πολίτες πιο προσιτές και αξιόπιστες λύσεις θέρμανσης, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις τοπικές κοινότητες και την ποιότητα ζωής.

Διαβάστε ακόμη