Μια συμμαχία αγροτών και νομοθετών προωθεί το Σχέδιο Καθαρής Υποδομής της Κοιλάδας (VCIP), με στόχο την κατασκευή γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ικανών να παραδώσουν 20 GWac ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας στην Καλιφόρνια. Η νομοθεσία της Καλιφόρνιας επέτρεψε αυτόν τον τοπικό έλεγχο μέσω της ψήφισης του νόμου AB 2661.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του pv magazine, το σχέδιο καλεί ιδιώτες επενδυτές να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τόσο των γραμμών μεταφοράς όσο και των ενεργειακών πόρων, ενώ οι τοπικοί κάτοικοι θα επιβλέπουν τη διαδικασία για να διασφαλιστεί ότι τα οφέλη θα διανεμηθούν εντός της περιοχής.Σύμφωνα με τοπική αναφορά από τον Jesse Vad του SJV Water, αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται μια περιβαλλοντική μελέτη επιπτώσεων, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία μετά την έκδοσή της, η οποία προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Χοσέ Γκουτιέρες, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Υδάτων Westlands (WWD), εξήγησε ότι ο κύριος παράγοντας πίσω από το σχέδιο είναι η ασταθής παροχή νερού στην περιοχή. Οι αγρότες, είπε, θα προτιμούσαν να συνεχίσουν τον παραδοσιακό τους ρόλο, να τροφοδοτούν τον πληθυσμό, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έως και 900.000 εκτάρια γης ενδέχεται να μείνουν ακαλλιέργητα λόγω έλλειψης νερού. «Αυτό απλώς δίνει στους αγρότες μια ευκαιρία να βρουν έναν άλλο σκοπό για τη γη τους και να δημιουργήσουν έσοδα ώστε να κάνουν τη γεωργική τους δραστηριότητα πιο επιτυχημένη», εξήγησε ο Γκουτιέρες. Μέχρι το 2040, η περιοχή προβλέπεται να χάσει πάνω από το 20% της ετήσιας παροχής νερού της, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει πιθανώς αυτή την έλλειψη.

Ο νόμος AB 2661, που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη στα τέλη Σεπτεμβρίου, εξουσιοδοτεί την WWD να «κατασκευάσει, να λειτουργήσει και να συντηρήσει όλα τα έργα» που συνδέονται με την ανάπτυξη 20 GW ηλιακής ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας και μεταφοράς, παρέχοντας ηλεκτρισμό σε οντότητες που πωλούν ενέργεια στους καταναλωτές της Καλιφόρνιας. Η WWD μπορεί επίσης να διαθέσει μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας για τοπική χρήση στην κοιλάδα, αν και η τοπική κατανάλωση πιθανότατα θα είναι μικρή σε σύγκριση με την παραγωγή του έργου των 20 GW.

Πώς θα εφαρμοστεί το σχέδιο για ηλιακή ενέργεια στην Καλιφόρνια

Σύμφωνα με τη σελίδα του Νόμου για την Περιβαλλοντική Ποιότητα της Καλιφόρνιας (CEQA) για το Σχέδιο Καθαρής Υποδομής της Κοιλάδας, τα επιμέρους φωτοβολταϊκά πάρκα θα «κυμαίνονται σε μέγεθος από 100 έως 1.150 MW, με ένα τυπικό πάρκο να έχει παραγωγική ικανότητα 250 MW σε περίπου 1.600 εκτάρια». Εξετάζονται επίσης έργα αποθήκευσης ενέργειας ως αυτόνομα, με χωρητικότητες αποθήκευσης που κυμαίνονται από «100 MW έως 1.150 MW, με ένα τυπικό έργο να έχει χωρητικότητα 250 MW». Κάθε ηλιακή και εγκατάσταση αποθήκευσης ενέργειας θα συνδεθεί με το δίκτυο μέσω γραμμών σύνδεσης παραγωγής 230 kV ή 500 kV, οι οποίες θα συνδέονται με έναν από τους πέντε υποσταθμούς 500/230 kV στο πλαίσιο του VCIP, σημειώνεται στην παραπάνω εικόνα. Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει 3.000 «ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης» κατά τη διάρκεια της δεκαετούς περιόδου ανάπτυξης της υποδομής, καθώς και 500 μόνιμες θέσεις.

Στις αρχές του 2024, η Επιτροπή Δημόσιας Ενέργειας της Καλιφόρνιας έθεσε στόχο να μειώσει τις εκπομπές σε 25 εκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα έως το 2035. Η περίπτωση 25 MMT Core της επιτροπής προβλέπει την ανάγκη για 3 GWac ηλιακής ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας να εγκατασταθούν το 2024, αυξανόμενη σχεδόν στα 10 GW έως το 2028, 17,9 GW έως το 2033 και τελικά φτάνοντας τα 57,5 GW έως το 2045. Η Καλιφόρνια πρόσφατα ξεπέρασε τα 10 GW εγκατεστημένης αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, με σχεδόν 14 GW να έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις αγορές.

Διαβάστε ακόμη