Η δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας Orsted αποσύρθηκε από διάφορα αιολικά προγράμματα πράσινου υδρογόνου μετά από επανεξέταση των έργων Power-to-X της εταιρείας, σύμφωνα με το Offshore Magazine.

Το Power-to-X (P2X) είναι ο γενικός όρος της Orsted για τη μετατροπή της αιολικής ενέργειας σε κάτι άλλο – στην προκειμένη περίπτωση, πράσινο υδρογόνο.

Η Orsted δήλωσε ότι αποσύρεται από το έργο «Πράσινα καύσιμα για τη Δανία» της δανικής κυβέρνησης, καθώς και από ένα μικρότερο έργο παραγωγής υδρογόνου 2MW με την ονομασία H2RES, το οποίο σχεδίαζε να επιδείξει πώς η υπεράκτια αιολική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου σε μια τοποθεσία κοντά στην Κοπεγχάγη.

«Η κοινοπραξία [H2RES] αποφάσισε από κοινού να μην συνεχίσει το έργο, δεδομένου ότι μια μονάδα επίδειξης υπο-κλίμακας όπως αυτή δεν έχει πλέον σημασία στην τρέχουσα αγορά», δήλωσε ο Robert Duncalf, επικεφαλής των δραστηριοτήτων επιχειρηματικής ανάπτυξης και P2X της Orsted στην Ευρώπη.

Η H2RES επρόκειτο να χρησιμοποιήσει 7,2MW υπεράκτιας αιολικής ισχύος για να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρολύτη 2MW για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου που προορίζεται για τις οδικές μεταφορές στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης.

Εκτός από την Orsted, η κοινοπραξία που εργαζόταν στο έργο H2RES περιελάμβανε τις εταιρείες πράσινων καυσίμων Everfuel Europe, Nel Hydrogen, Green Hydrogen Systems, DSV Panalpina, Hydrogen Denmark και Energinet Elsystemansvar. Όμως η κοινοπραξία αυτή θα διαλυθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση της Orsted.

Η κίνηση να αποχωρήσει από το Green Fuels for Denmark ακολουθεί την απόφαση του Δανού κατασκευαστή να αποπροσανατολίσει τις προσπάθειές του στο πλαίσιο των συνθετικών καυσίμων στη Βόρεια Ευρώπη και «ως εκ τούτου το έργο δεν συνάδει πλέον με τη στρατηγική μας».

Η Orsted φέρεται επίσης να αποσύρεται από το έργο πράσινου υδρογόνου Oyster και από την πρώτη φάση ενός κοινού έργου P2X που στοχεύει σε δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 150MW με τη δανέζικη εταιρεία Skovgaard Energy.

Διαβάστε ακόμη