Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ενέκρινε συνολικά 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ για νέα χρηματοδότηση έργων που κυμαίνονται από καθαρή ενέργεια στην Πολωνία και σχολεία στη Γαλλία έως την ανοικοδόμηση μετά από καταστροφές στην Ιταλία και την ασφάλεια των σιδηροδρόμων στην Κροατία. Το Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποίησε επίσης το ετήσιο σεμινάριό του με ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, για να συζητήσει τις προτεραιότητες για επενδύσεις και τον τρόπο αύξησης του θετικού κοινωνικού αντίκτυπου των πράξεων της ΕΤΕπ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ έδωσε το πράσινο φως για νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ για την ενέργεια και το νερό, 1,8 δισ. ευρώ για την αστική ανάπτυξη και την εκπαίδευση, 1,1 δισ. ευρώ για τις μεταφορές και 765 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας στην Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία.

Μια ημέρα πριν από την τακτική μηνιαία συνεδρίασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ πραγματοποίησε το ετήσιο σεμινάριό του με περισσότερους από 70 εκπροσώπους οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών για να συζητήσει διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και τρόπους επιτάχυνσης της δράσης για το κλίμα και της πράσινης μετάβασης, ιδίως προς όφελος των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών και κοινοτήτων που χρειάζονται περισσότερη στήριξη.

Πράσινες επενδύσεις

Τα 2,2 δισ. ευρώ της νέας χρηματοδότησης για την ενέργεια και το νερό που εγκρίθηκαν περιλαμβάνουν στήριξη για μεγάλης κλίμακας ηλιακή ενέργεια στην Κροατία, υδροηλεκτρική ενέργεια στην Αυστρία και την Πολωνία, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ισπανία και την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε στέγες και έργα αποθήκευσης μπαταριών σε χώρους logistics σε όλη την Ευρώπη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση από εκατοντάδες εταιρείες στην Ισπανία και την Ιορδανία.

Επιπλέον, η τελευταία δέσμη εγκρίσεων καλύπτει έργα για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε νερό από μικρές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στην Ιταλία, τη βελτίωση της παροχής νερού σε παράκτιες κοινότητες στη Γουιάνα και την αύξηση της στήριξης της μικροχρηματοδότησης για την ύδρευση και την αποχέτευση με τη στήριξη ενός νέου ταμείου επιπτώσεων που κινητοποιεί θεσμικούς επενδυτές.

Σιδηροδρομικές, οδικές και μεταφορικές μεταφορές

Το 1,1 δισ. ευρώ για νέα χρηματοδότηση στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνει την αναβάθμιση των σιδηροδρόμων στην Κροατία καθώς και στην Αλβανία. Εγκρίθηκε επίσης σχέδιο για ενεργειακές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. Η νέα χρηματοδότηση που εγκρίθηκε σήμερα θα στηρίξει επίσης οδικές συνδέσεις στην Πολωνία, τη Σλοβενία και την Αρμενία.

Επιχειρηματική καινοτομία

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης νέα χρηματοδότηση ύψους 765 εκατ. ευρώ για εταιρική καινοτομία και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αυτό περιλαμβάνει χρηματοδότηση επιχειρηματικού χρέους για την καινοτομία στη μεταποίηση και την έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των βιοεπιστημών στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και την Ισπανία, καθώς και στοχευμένα προγράμματα χρηματοδότησης επιχειρήσεων για τη στήριξη νέων και γυναικών επιχειρηματιών στη Νιγηρία και πράσινες επιχειρηματικές επενδύσεις στο Μεξικό.

Διαβάστε ακόμη