Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχει καταρτιστεί το σχέδιο με βάση το οποίο θα αποσαφηνίζονται οι προϋποθέσεις εγκατάστασης των αγροβολταϊκών. Το σχέδιο αυτό θα αποκρυσταλλωθεί σε υπουργική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα ξεκαθαρίζει τους όρους εγκατάστασης σε θερμοκήπια ή υπαίθριες εκτάσεις. Τα αγροβολταϊκά αφορούν στη χρήση γης για αγροτικές καλλιέργειες και ταυτόχρονα για την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας επεξεργάζονται τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την εγκατάσταση ενός συστήματος θα είναι η αγροτική δραστηριότητα να δικαιολογεί το κόστος ρεύματος κ.α. Υπενθυμίζεται πως με το νόμο 5087/2024 προβλέπεται πως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του ενός μεγαβάτ (1 MW), σε γη υψηλής παραγωγικότητας απαιτεί την άσκηση καλλιεργητικής δραστηριότητας.
Τα αγροβολταϊκά συστήματα μπορούν να παρέχουν σκιά στις καλλιέργειες, προστατεύοντάς τις καλλιέργειες από τη θερμική καταπόνηση και βελτιώνοντας τις αποδόσεις. Επιπλέον, τα πάνελ μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας, δημιουργώντας ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον καλλιέργειας. Μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης νερού παρέχοντας σκιά και δημιουργώντας μικροκλίματα που συγκρατούν την υγρασία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία και ξηρασία. Ακόμα, μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, οι γεωργικές πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στη δέσμευση άνθρακα στο έδαφος, συμβάλλοντας περαιτέρω στο «πρασίνισμα» τη γεωργίας. Επίσης, μπορούν να δημιουργήσουν νέες οικονομικές ευκαιρίες για τους αγρότες, τους ιδιοκτήτες γης και τις κοινότητες, καθώς με τη δημιουργία εσόδων τόσο από τη γεωργία όσο και από την ηλιακή ενέργεια, τα άτομα και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαφοροποιήσουν τις πηγές εισοδήματός τους και να συμβάλουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη.
Τα εμπόδια στην ανάπτυξη των αγροβολταϊκών
Παρά τα πολλά πλεονεκτήματά τους, η ευρεία υιοθέτηση των αγροβολταϊκών εξακολουθεί να παρεμποδίζεται από διάφορες προκλήσεις. Οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι απαραίτητες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των αγροβολταϊκών συστημάτων, γι αυτό τον λόγο οι καινοτομίες στον σχεδιασμό των φωτοβολταϊκών, στην αποθήκευση ενέργειας και στις γεωργικές πρακτικές είναι απαραίτητες. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κυβερνητικές πολιτικές διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στην προώθηση των αγροβολταϊκών. Κίνητρα, επιδοτήσεις και κανονισμοί που υποστηρίζουν την ενσωμάτωση της γεωργίας και της ηλιακής ενέργειας μπορούν να ενθαρρύνουν την υιοθέτησή τους και τις επενδύσεις. Στην Ελλάδα σημαντική στήριξη παρείχε το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στο χωράφι», ενώ όπως αναφέρουν άνθρωποι του κλάδου και άλλα προγράμματα που προβλέπουν δράσεις στον πρωτογενή τομέα και μια εξ΄ αυτών είναι η ενίσχυση των αγροβολταϊκών.
Διαβάστε ακόμη