Την 1η Σεπτεμβρίου, η Ρουμανία είχε 3,51 GW προγραμματισμένης ανανεώσιμης ηλεκτρικής ισχύος για την οποία οι developers των έργων είχαν εξασφαλίσει όλες τις άδειες. Το επίπεδο αυτό ήταν εντυπωσιακά αυξημένο κατά 90,5% σε σύγκριση με έξι μήνες πριν. Η συνολική ισχύς με εγκεκριμένες τεχνικές συνδέσεις σημείωσε αύξηση 48,2%, φτάνοντας τα 51,3 GW.

Όπως επισημαίνει το Balkan Green Energy News, η Ρουμανική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ANRE) αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα τεθούν σε λειτουργία 39 μονάδες ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αυτά τα έργα, συνολικής ισχύος 716 MW, έχουν υπογράψει συμβόλαια σύνδεσης στο δίκτυο και έχουν λάβει άδειες κατασκευής και τις λεγόμενες άδειες εγκατάστασης από τον ρυθμιστικό φορέα.

Άλλες 32 εγκαταστάσεις, συνολικής ισχύος 2,38 GW, αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία το 2025, σύμφωνα με την εκτίμηση. Ωστόσο, η εγκατάσταση της απαραίτητης υποδομής δικτύου παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Η ενημέρωση αφορά μονάδες ανανεώσιμης ενέργειας με ισχύ άνω του 1 MW. Ο αριθμός των έργων με τις τρεις βασικές άδειες αυξήθηκε από 77 σε 87 μεταξύ της 1ης Μαρτίου και της 1ης Σεπτεμβρίου, αλλά η συνολική προγραμματισμένη ισχύς εκτινάχθηκε κατά 90,5%, φτάνοντας τα 3,51 GW.

Στη Ρουμανία η συνολική προγραμματισμένη ισχύς είναι τριπλάσια από την τρέχουσα ισχύ

Η συνολική ισχύς με εγκεκριμένες τεχνικές συνδέσεις, το πρώτο μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη έργων, αυξήθηκε κατά 48,2%, φτάνοντας τα εντυπωσιακά 51,3 GW. Αυτό είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την τρέχουσα ηλεκτρική ισχύ που διαθέτει η Ρουμανία. Ο αριθμός των προγραμματισμένων μονάδων στην κατηγορία αυτή αυξήθηκε από 878 σε 1.111 κατά την ίδια περίοδο των έξι μηνών.

Έργα ανανεώσιμης ενέργειας συνολικής ισχύος 832 MW με ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας Από τα 247 έργα, συνολικής ισχύος 9,81 MW, που έχουν συμβόλαια σύνδεσης και άδειες κατασκευής, 18 εξ αυτών (832 MW) περιλαμβάνουν ενσωματωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας. Επτά από αυτά ή 59 MW αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία πριν από το τέλος του έτους, όπως ανέφερε η ANRE. Η λίστα περιλαμβάνει και αυτά που έχουν άδειες εγκατάστασης.

Στην ίδια κατηγορία, οι προγραμματιστές υπέγραψαν συμβόλαια για το 65,4% της συνολικής ισχύος με την Transelectrica, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς της χώρας. Η κρατική εταιρεία θα συνδέσει τις μονάδες παραγωγής στο δίκτυο υψηλής τάσης.

Τα υπόλοιπα συμβόλαια υπογράφηκαν με εταιρείες διανομής ενέργειας. Το σύστημα χαμηλής τάσης στη Ρουμανία χωρίζεται σε έξι περιοχές, καθεμία από τις οποίες διαχειρίζεται διαφορετική εταιρεία. Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού της Ελλάδας (ΔΕΗ) κατέχει τρεις: την E-Distribuţie Muntenia, την E-Distribuţie Dobrogea και την E-Distribuţie Banat. Μαζί, αυτές αντιστοιχούν στο 12,9% της συμβολαιοποιημένης ισχύος.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Ενέργειας Σεμπάστιαν Μπουρντούτζα δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι σύντομα θα υπογραφούν συμβόλαια για έργα αποθήκευσης ενέργειας 1,5 GWh, που θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω διαγωνισμών.

Διαβάστε ακόμη