Η Rezolv Energy ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση έως και 90 εκατομμυρίων ευρώ από την International Finance Corporation (IFC) και τη Raiffeisen Bank International για να κατασκευάσει το φωτοβολταϊκό έργο St George, ισχύος 225 μεγαβάτ (MW), στη βορειοανατολική Βουλγαρία.

Το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, θα κατασκευαστεί σε έναν παλιό αεροδιάδρομο στη Σιλίστρα, με τις εργασίες να αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα και την έναρξη λειτουργίας του σταθμού να προγραμματίζεται για το επόμενο έτος, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Ceenergy News.

Η χρηματοδότηση ακολούθησε την υπογραφή ενός 12ετούς Εικονικού Συμφωνητικού Αγοράς Ενέργειας (VPPA) τον Σεπτέμβριο με την Ardagh Glass Packaging-Europe, η οποία θα χρησιμοποιεί 110 γιγαβατώρες (GWh) ανανεώσιμης ενέργειας ετησίως από το ηλιακό πάρκο για τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος στις μονάδες παραγωγής της.

Το φωτοβολταϊκό St George στη Βουλγαρία θα παράγει πάνω από 310 GWh ετησίως

Με την ολοκλήρωσή του, το ηλιακό πάρκο St George θα παράγει πάνω από 310 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως, υποστηρίζοντας την προσπάθεια της Βουλγαρίας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους. Το έργο θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και θα προσφέρει συνεχή απασχόληση σε τοπικό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του.

«Από την αρχή, μας ενθουσίασε η ευκαιρία που προσφέρει το έργο St George να μετατρέψουμε ένα παροπλισμένο αεροδρόμιο, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί για θετικό σκοπό εδώ και πολλά χρόνια, σε ένα έργο που θα βελτιώσει την ποιότητα του αέρα και θα βοηθήσει τη Βουλγαρία να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους», δήλωσε ο Alastair Hammond, Διευθύνων Σύμβουλος της Rezolv Energy. «Η εξασφάλιση αυτής της υποστήριξης από την IFC και τη Raiffeisen Bank International είναι ένα μεγάλο βήμα για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα».

«Η μετάβαση της Βουλγαρίας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον είναι κρίσιμη και η επένδυση της IFC σε αυτό το ιστορικό ηλιακό έργο υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε αυτή τη μετάβαση», δήλωσε ο Ary Naïm, Διευθυντής της IFC για την Κεντρική και Νότια Ευρώπη. «Με τη συνεργασία μας με την Rezolv Energy, ενισχύουμε την ανάπτυξη ενός πιο διαφοροποιημένου και βιώσιμου ενεργειακού τομέα στη Βουλγαρία, προωθώντας την ενεργειακή ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα».

Διαβάστε ακόμη