Η Γερμανία σχεδιάζει να θεσπίσει μέτρα με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας αιολικής βιομηχανίας της, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομίας, εν μέσω ανησυχιών από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και εταιρείες σχετικά με την αύξηση της δυναμικής των κινεζικών εταιρειών στην ήπειρο, σύμφωνα με το Reuters.

Τα μέτρα θα επικεντρωθούν στη βελτίωση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, στη μείωση της εξάρτησης για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως οι μόνιμοι μαγνήτες, και στη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού στις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε το υπουργείο μετά από συνάντηση με μη κατονομαζόμενους Ευρωπαίους κατασκευαστές και προμηθευτές ανεμογεννητριών στο Βερολίνο, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες ή χρονοδιάγραμμα.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής ορυχείων σπάνιων γαιών, αλλά το μερίδιό της εκτοξεύεται στο 90% της παραγωγής επεξεργασμένων σπάνιων γαιών και μαγνητών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες για να διατηρήσουμε αυτόν τον κλάδο ανταγωνιστικό και να διασφαλίσουμε τη μελλοντική δημιουργία αξίας εντός της Γερμανίας και της Ευρώπης. Τα μέτρα αυτά είναι ένα κρίσιμο βήμα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Το σχέδιο θα ασχοληθεί επίσης με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αύξηση της παραγωγής και την προσαρμογή των μηχανισμών δημόσιας χρηματοδότησης για την αποφυγή στρεβλώσεων της αγοράς.

Το υπουργείο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για περισσότερες λεπτομέρειες.

Αναπόφευκτη η χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών

Οι εντάσεις είναι υψηλές μεταξύ του Πεκίνου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των δύο μεγαλύτερων αγορών αιολικής ενέργειας στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον Απρίλιο έρευνα για το κατά πόσον οι κινεζικές εταιρείες επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου λένε ότι η χρήση κινεζικών ανεμογεννητριών είναι αναπόφευκτη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 2030. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 37 γιγαβάτ (GW) νέας αιολικής ενέργειας ετησίως, σε σύγκριση με τα 17 GW που θα προστεθούν το 2023.

Ωστόσο, η Ευρώπη, έχοντας κατά νου τις εμπειρίες του παρελθόντος όπου βασικές βιομηχανίες χάθηκαν από τον έντονα επιδοτούμενο ξένο ανταγωνισμό, είναι αποφασισμένη να αποφύγει μια παρόμοια κατάληξη στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Το υπουργείο δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της αιολικής βιομηχανίας επιβεβαίωσαν την ικανότητά τους να καλύψουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ζήτηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν σταθερές συνθήκες στην αγορά.

Μια περαιτέρω συνάντηση για την επανεξέταση της προόδου των μέτρων έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025.

Διαβάστε ακόμη