Η Πολωνία εξασφάλισε μια δόση-ρεκόρ ύψους 10 δισεκατομμυρίων πολωνικών ζλότυ (περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ) από το Ταμείο Εκσυγχρονισμού της ΕΕ για την ενίσχυση του μετασχηματισμού της σε πράσινη ενέργεια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει χορηγηθεί ποτέ από το Ταμείο, σύμφωνα με αξιωματούχους, αναφέρει δημοσίευμα στο ceenergy.news.

Όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Paulina Hennig-Kloska και την Dorota Zawadzka-Stępniak, πρόεδρο του Εθνικού Ταμείου για την Προστασία του Περιβάλλοντος και τη Διαχείριση των Υδάτων (NFOSiGW), η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε κρίσιμα ενεργειακά έργα που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και της βιωσιμότητας της Πολωνίας.

Τα κονδύλια θα στηρίξουν τέσσερις βασικές πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων 4 δισεκατομμύρια ζλότυ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας μεγάλης κλίμακας, 2 δισεκατομμύρια για την επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για σταθμούς φόρτισης υψηλής ισχύος, 2 δισεκατομμύρια για την αγορά οχημάτων μηδενικών εκπομπών και 2 δισεκατομμύρια για το πρόγραμμα «Ενέργεια για τα χωριά» (Energy for Villages), το οποίο επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αγροτικές περιοχές.

Η υπουργός Hennig-Kloska δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην ενεργειακή μετάβαση της Πολωνίας, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, τη μείωση των εκπομπών και τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για τη μετάβαση της Πολωνίας προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αυτή η τελευταία δόση χρηματοδότησης λέγεται ότι υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των πρωτοβουλιών για τη βιώσιμη ενέργεια στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Πολωνίας, η οποία καθοδηγείται από τη στρατηγική στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα.

Διαβάστε ακόμη