Το τρίτο τρίμηνο του 2024, το κόστος των ευρωπαϊκών συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για πράσινη ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε κατά 12,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με την πλατφόρμα παρακολούθησης τιμών LevelTen. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως ο μειωμένος πληθωρισμός και η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς μετά την πανδημία COVID-19 και την ενεργειακή κρίση του 2022. Η έκθεση προτείνει ότι, δεδομένης της τρέχουσας σταθερότητας των συνθηκών της αγοράς, οι αγοραστές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εισέλθουν σύντομα στην αγορά για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες συμφωνίες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters.

«Η ποικιλία των ευκαιριών εξαγοράς (αγοράς) που είναι διαθέσιμες στους δυνητικούς αγοραστές PPA δεν ήταν ίσως ποτέ μεγαλύτερη», ανέφερε περαιτέρω.

Τα PPAs είναι μακροχρόνιες συμφωνίες μεταξύ εταιρικών χρηστών ενέργειας και κατασκευαστών ηλιακών και αιολικών έργων. Αποτελούν εγγυήσεις προμήθειας για τους παρόχους που αντιμετωπίζουν την κανονιστική απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προέρχεται τουλάχιστον το 42,5% της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.

Για τους κατασκευαστές, τα PPAs εγγυώνται μια ροή εισοδήματος, διευκολύνοντας την εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Ο αντίκτυπος των φθηνότερων συμφωνιών για τους απλούς οικιακούς καταναλωτές είναι ασαφής, αν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λένε ότι η αύξηση της πράσινης ενέργειας θα μειώσει τελικά το κόστος.

Η LevelTen δήλωσε ότι η περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των περιφερειών, με επέκταση των έργων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, καθώς και μια αύξηση των ηλιακών έργων στην Ιρλανδία. Τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, και ο πληθωρισμός έχουν δυσχεράνει τον τομέα της αιολικής ενέργειας, ενώ το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία δεν συνεισέφεραν τιμές το γ’ τρίμηνο για τον δείκτη LevelTen.

Οι 25% πιο ανταγωνιστικές τιμές PPA για νεόδμητη δυναμικότητα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο σε 22 ευρωπαϊκές χώρες σε έναν δείκτη με μέσο όρο αγοράς μειώθηκαν στα 76,17 ευρώ (82,97 δολάρια) ανά μεγαβατώρα (MWh) από 86,94 ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα. Ήταν μειωμένες κατά 1,3% από 77,21 ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Στον μικτό δείκτη για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια παρουσίασε αύξηση 1,3% σε τριμηνιαία βάση, την οποία η LevelTen απέδωσε στις υψηλότερες τιμές της Ουγγαρίας και της Ιταλίας και στις νεοπροστιθέμενες τιμές της Ιρλανδίας.

Είπε ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα πρέπει να διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ότι η διάθεση ανάπτυξης είχε επίσης ενισχυθεί από τις ενδείξεις θετικής πολιτικής βούλησης στη Βρετανία, καθώς και από τις δημοπρασίες αιολικής δυναμικότητας της γερμανικής κυβέρνησης.

Οι αναφερόμενες διάρκειες των PPA της είναι συνήθως για 11 έτη. Οι τιμές διακανονίζονται σε σχέση με τις ωριαίες τιμές χονδρικής αγοράς day-ahead.

Διαβάστε ακόμη