Κοντά στην αφετηρία βρίσκεται το πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις», μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές στην αρχιτεκτονική του. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr ο οδηγός του Προγράμματος, που έχει προϋπολογισμό περί τα 160 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σχεδόν έτοιμος,  ενώ σε τελική φάση βρίσκεται και η δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, από το πρόγραμμα αναμένεται να επωφεληθούν περί τις 400 επιχειρήσεις, καθώς ο «πήχης» για το μέγιστο ύψος επιδότησης ανά επιχείρηση τίθεται στα επίπεδα των 400.000 ευρώ. Το προσχέδιο του οδηγού προβλέπει ότι το πρόγραμμα επιχορηγεί επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου οικονομικής δραστηριότητας (με την εξαίρεση ορισμένων μη επιλέξιμων κλάδων και δραστηριοτήτων που αναφέρονται ρητά στον οδηγό, όπως π.χ. αυτές που αφορούν ορυκτά καύσιμα), είτε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία) είτε για την προσθήκη μπαταρίας σε ήδη υφιστάμενο φωτοβολταϊκό. Με άλλα λόγια, επιδοτείται μόνο το σύστημα αποθήκευσης και αυτό είναι μια ουσιώδης αλλαγή σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό που αντανακλά την αυξημένη έμφαση που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ στη διείσδυση της αποθήκευσης, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι δεν απαιτούνται πλέον επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού -περί τα 100 εκατ. ευρώ- θα κατευθυνθεί προς τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που κατά την χρονική στιγμή της αίτησής τους στο Πρόγραμμα δεν έχουν ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες για τον φωτοβολταϊκό σταθμό και το σύστημα αποθήκευσης και οι επιχειρήσεις που έχουν εγκατεστημένο φωτοβολταϊκό χωρίς σύστημα αποθήκευσης και προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα αποθήκευσης κατά τη χρονική στιγμή της αίτησης στο πρόγραμμα.

Τα ποσοστά επιδότησης στα «φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις» 

Μέσω του προγράμματος επιχορηγείται ποσοστό (%) επί της δαπάνης του συστήματος αποθήκευσης και των συνοδευτικών δαπανών. Η ένταση της ενίσχυσης ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης για τις κύριες επιλέξιμες δαπάνες (που αφορούν κυρίως στην προμήθεια και εγκατάσταση της μπαταρίας) κυμαίνεται από 30%-50% Επιδοτούνται επίσης –με ποσοστό 50% για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών- και οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες που αφορούν κυρίως την μελέτη και διαστασιολόγηση του συστήματος και το κόστος της δισύνδεσης με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Τα οφέλη

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να «τρέχει» από την ημερομηνία δημοσίευσης του οδηγού, υπό τη μορφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη. Υπολογίζεται ότι μέσω του προγράμματος οι επιχειρήσεις που θα επιλεγούν θα προσθέσουν μπαταρίες ισχύος της τάξης των 500-600 MW. Και θα περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος, αποθηκεύοντας ενέργεια από το δίκτυο στην μπαταρία όταν οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα (π.χ. κατά τις μεσημεριανές ώρες), και καλύπτοντας τις ανάγκες τους με αυτό το φθηνό ρεύμα τις ώρες που οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλότερα επίπεδα.

Ενστάσεις από την ΕΒΙΚΕΝ

Για τον σχεδιασμό του προγράμματος όπως φαίνεται να διαμορφώνεται εκφράζει ενστάσεις η ενεργοβόρος βιομηχανία. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ μιλώντας στο energygame.gr, “Tο σχέδιο επιδότησης ΦΒ με μπαταρία σε σχήμα αυτοκατανάλωσης προϋπολογισμού σχεδόν 160 εκ ευρώ, προβλέπει ότι 100 εκατ. ευρώ διατίθενται σε μικρούς και  μόνο 50 εκατ. ευρώ σε «μεγάλους» καταναλωτές με μέγιστο ύψος επιδότησης τα 400.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Προφανώς το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στις ενεργοβόρες βομηχανίες». Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το κόστος για μια μικρή μπαταρία έως 1 MWh είναι περίπου 350.000 €/MWH, ενώ περιορίζεται στα 200.000 €/MWh για μεγαλύτερα μεγέθη που αφορούν προφανώς τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, μικρές και μεγάλες. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα πόσο αποτελεσματικό είναι το παρόν πρόγραμμα που δίνει έμφαση στις μικρές μπαταρίες, ενώ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν διπλάσια ΜW μπαταριών. Προσθέτουν δε ότι τα ΡΡΑ με φωτοβολταϊκά δεν ενδιαφέρουν πλέον τις ενεργοβόρες βιομηχανίες λόγω του κανιβαλισμού των τιμών το μεσημέρι, κάτι που τα επόμενα 4 έτη δεν πρόκειται να λυθεί, καθώς η αποθήκευση καθυστερεί.

Προτιμότερη η αυτοπαραγωγή και αυτοκατανάλωση από τα PPA

Πλεονεκτικότερη των ΡΡΑ εμφανίζεται η λύση της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης στο ίδιο χώρο ή με σύνδεση με καλώδιο, μεταξύ άλλων επειδή η αυτοπαραγόμενη ενέργεια μειώνει και το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που για τη Μέση Τάση φτάνει τα 40 ευρώ/MWh.

Άρα είναι προφανές ότι συμφέρει η αυτοκατανάλωση από ένα ΡΡΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι βιομηχανίες ζητούν από το ΥΠΕΝ επιδότηση 5 εκατ. ευρώ για αυτοκατανάλωση με φωτοβολταϊκά και μπαταρία ανά ενεργοβόρο βιομηχανία με επιδότηση 50%. Εναλλακτικά, όσα φωτοβολταϊκά εγκαθιστούν μπαταρία και συνάπτουν ΡΡΑ με ενεργοβόρο βιομηχανία να έχουν προτεραιότητα στην επιλογή για επιδότηση. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί το μη ανταγωνιστικό κόστος που διαμορφώνεται στη χώρα μας για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες ως προς την υπόλοιπη Ευρώπη», καταλήγουν οι κύκλοι της ΕΒΙΚΕΝ.

Διαβάστε ακόμη