Μέσα από τις «συμπληγάδες» του κορεσμένου δικτύου και των καθυστερήσεων στην αδειοδοτική διαδικασία έχουν να περάσουν τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Ο συγκεκριμένος κλάδος μετρά αρκετά χρόνια ζωής, αλλά πολλά προβλήματα παραμένουν μέχρι ένα έργο να μπει στην «πρίζα». Περίπου 400MW μικρών υδροηλεκτρικών είναι εγκατεστημένα στη χώρα μας, που αντιστοιχούν στο 5% τα παραγόμενης ενέργειας. Αποτελούν μονάδες βάσης, καθώς η παραγόμενη ενέργεια είναι σταθερή κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να έχει διακυμάνσεις, σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ. Επομένως, μπορούν και αποτελούν «φυσικές» μπαταρίες για το ενεργειακό σύστημα της χώρας.

Όμως, μια σειρά από ζητήματα κρατούν πίσω την ανάπτυξή τους. Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο energygame.gr από τη μια πλευρά έχουν παγιωθεί οι αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο, οι οποίες έχουν μεταφερθεί και στα δημοτικά συμβούλια, τα οποία λαμβάνουν πολλές φορές αρνητικές αποφάσεις. Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν εμπόδια στον αδειοδοτικό κύκλο ενός έργου, ενώ δεν είναι λίγα εκείνα τα έργα τα οποία τελικά «κόβονται». Μάλιστα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η πλειοψηφία των γνωμοδοτήσεων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι αρνητικές. Από την άλλη πλευρά, τα έργα συναντούν την «πόρτα» του κορεσμένου δικτύου. Οι ίδιες πηγές, επίσης, κάνουν λόγο για «φωτογραφικές» διατάξεις, σε σχέση με την κατανομή του ηλεκτρικού χώρου, με αποτέλεσμα να «ευνοούνται» άλλες τεχνολογίες των ΑΠΕ.

Γιατί χρειάζεται στοχευμένη αξιοποίηση των υδατικών πόρων

Σύμφωνα με αναλυτές, η κακοκαιρία «Daniel» ανέδειξε την ανάγκη αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και την ανάγκη ταμιευτήρων και φραγμάτων. Στη Θεσσαλία η ύπαρξη έστω κάποιων λίγων υδραυλικών παρεμβάσεων που είχαν γίνει παλιότερα σε ορεινά ρέματα λειτούργησαν αποτρεπτικά και περιόρισαν ως ένα βαθμό τα προβλήματα εκείνη την περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως θα πρέπει να προχωρήσουν έργα που να συνδυάζουν την άρδευση, την ύδρευση και την αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και την ενέργεια. Άρα, δίπλα στις υδραυλικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να εγκατασταθούν μικρά υδροηλεκτρικά, τα οποία θα τροφοδοτούσαν με φθηνή ενέργεια τις περιοχές. Θα αποτελούσαν, δε, έργα προστιθέμενης αξίας και θα στήριζαν την αγροτική παραγωγή. Στο ίδιο πλαίσιο, υβριδικά έργα τα οποία θα συνδύαζαν τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα μικρά υδροηλεκτρικά έργα θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε νησιά. Ωστόσο, μέχρι τώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μικρό, λόγω των αμφιβολιών για την οικονομική βιωσιμότητα των έργων, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς.

Τι προβλέπει το ΕΣΕΚ

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα «η αξιοποίηση του υδροηλεκτρικού δυναμικού αποτελεί υψηλή προτεραιότητα. Για το σκοπό αυτό στόχος είναι να ολοκληρωθούν και να τεθούν σε λειτουργία τα υπό κατασκευή μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, να αξιοποιηθούν σταδιακά και βάσει περιβαλλοντικής ωρίμανσης νέες θέσεις με σημαντικό δυναμικό, να αξιοποιηθεί το δυναμικό σε αρδευτικά/υδρευτικά έργα και ταμιευτήρες, ενώ αντίστοιχα να αναπτυχθεί περαιτέρω και η κατηγορία των μικρών υδροηλεκτρικών έργων».

Διαβάστε ακόμη