Η Tesco Stores Limited και η Shell Energy Europe Limited υπέγραψαν πρόσφατα σημαντικές συμφωνίες απορρόφησης με το Cleve Hill Solar Park, ένα αξιοσημείωτο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που κατασκευάζεται στο Κεντ της Αγγλίας. Το φωτοβολταϊκό πάρκο, με δυναμικότητα 373 MW και επιπλέον 150 MW αποθήκευσης μπαταριών, σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στη στροφή του Ηνωμένου Βασιλείου προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι συμφωνίες παγιώνουν τον ρόλο του Cleve Hill στο ενεργειακό τοπίο της χώρας, με προσδοκίες για θέση σε λειτουργία στις αρχές του 2025, σύμφωνα με το περιοδικό pv.

Η 15ετής συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Tesco είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη, καθώς φέρεται να είναι το μεγαλύτερη εταιρικό PPA ηλιακής ενέργειας που έχει εκτελεστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την Quinbrook, ιδιοκτήτρια του έργου. Η συμφωνία αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για την Tesco αλλά και για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναδεικνύοντας τη δέσμευση του λιανοπωλητή για βιωσιμότητα. Συνεργαζόμενη με την Cleve Hill, η Tesco αναμένει να προμηθεύεται έως και το 10% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτό το φωτοβολταϊκό έργο, ενισχύοντας τη θέση της ως ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής τροφίμων στη Μεγάλη Βρετανία και συμβάλλοντας παράλληλα στους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Εκτός από το PPA της Tesco, η Shell Energy έχει συνάψει δεκαετή συμφωνία δρομολόγησης προς την αγορά. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, η Shell θα διαχειρίζεται το 100% της δυναμικότητας που εξασφαλίστηκε για το Cleve Hill μέσω μιας 15ετούς δημοπρασίας συμβολαίου για τη διαφορά (CfD) που θα πραγματοποιηθεί το 2022. Οι CfD έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διευκολύνοντας τις επενδύσεις σε βιώσιμα έργα από την έναρξη του πρώτου γύρου κατανομής το 2014. Οι συμφωνίες αυτές θα παρέχουν μακροπρόθεσμες, συνδεδεμένες με δείκτη ροές εσόδων για το Cleve Hill, υποστηρίζοντας την οικονομική βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του.

Η σημασία του Cleve Hill Solar Park για το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Cleve Hill Solar Park έχει ιστορική σημασία ως το πρώτο ηλιακό έργο κοινής ωφέλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο που έλαβε εντολή έγκρισης ανάπτυξης (DCO) από την κεντρική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ενέκρινε το έργο το 2020, επιτρέποντας την προώθησή του μετά την αρχική ανάπτυξή του από τις Wirsol και Hive Energy. Η Quinbrook απέκτησε το έργο το 2021, τοποθετούμενη ως βασικός παίκτης στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Keith Gains, διευθύνων σύμβουλος και περιφερειακός υπεύθυνος της Quinbrook για το Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε τη σημασία των συμφωνιών με την Tesco και τη Shell. Τις χαρακτήρισε ως «σημαντικό ορόσημο για την επίτευξη μακροπρόθεσμων εσόδων συνδεδεμένων με τον πληθωρισμό για τους επενδυτές μας», ενώ υπογράμμισε επίσης τη δυνατότητά τους να τονώσουν την οικοδομική δραστηριότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή. Ο Gains σημείωσε ότι το Cleve Hill θέτει νέα σημεία αναφοράς για την ηλιακή ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενισχύοντας τη δέσμευση της Quinbrook να υποστηρίξει την απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα και την ενεργειακή ανεξαρτησία μέσω έργων ηλιακής ενέργειας και μπαταριών μεγάλης κλίμακας.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο Cleve Hill είναι εμβληματικό της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία στοχεύει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Με σημαντικές επενδύσεις από μεγάλες εταιρείες όπως η Tesco και η Shell, το έργο πρόκειται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο εθνικό δίκτυο, συμβάλλοντας στους στόχους του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Συνολικά, οι συνεργασίες μεταξύ της Tesco, της Shell και του Cleve Hill Solar Park σηματοδοτούν μια ισχυρή δέσμευση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη βιωσιμότητα τόσο από τον εταιρικό όσο και από τον κυβερνητικό τομέα. Οι εξελίξεις αυτές όχι μόνο ανοίγουν το δρόμο για καθαρότερες ενεργειακές λύσεις, αλλά αντανακλούν επίσης την αυξανόμενη αναγνώριση του ρόλου που θα διαδραματίσουν τα μεγάλης κλίμακας έργα ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης μπαταριών στο μέλλον της παραγωγής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς το Cleve Hill οδεύει προς τη θέση σε λειτουργία, αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός στις δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δημιουργώντας ένα προηγούμενο για μελλοντικά έργα στον τομέα.

Διαβάστε ακόμη