Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία χορήγησης όρων σύνδεσης σε μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες έδωσε ο ΑΔΜΗΕ μέσω υπομνήματος που κατέθεσε στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης που έδωσε το ΥΠΕΝ σε βουλευτές για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την επιστολή του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδώσει έως σήμερα Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης (ΟΠΣ) για 18 σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος έγχυσης 651,3 MW, με ικανότητα απορρόφησης 657,9 MW, έπειτα από τη διενέργεια δύο ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής οικονομικών προσφορών από τη ΡΑΑΕΥ. Από αυτούς, 7 μονάδες αποθήκευσης (συνολικής ισχύος έγχυσης 219,4 MW, με ικανότητα απορρόφησης 226,0 MW) έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα για σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ.
Επιπρόσθετα, μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος έγχυσης 17630,5 MW (δηλαδή 17,6 GW)με ικανότητα απορρόφησης 18064.3 MW, έχουν υποβάλει πλήρες αίτημα στον ΑΔΜΗΕ για τη χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης.
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ έχει εκδώσει προσφορά σύνδεσης για τρεις σταθμούς ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση συνολικής ισχύος 513,7 MW, χωρίς δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο και για 6 σταθμούς ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση συνολικής ισχύος 222 MW, με δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το δίκτυο. Τέλος, όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αποθήκευση ενέργειας θα επιτυγχάνεται και από το Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (ΕΚΕ) που περιλαμβάνει 2 αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς στον Δήμο Αμφιλοχίας, με συνολική ισχύ παραγωγής 680 MW και συνολική ισχύ άντλησης 730 MW, για τους οποίους έχει εκδοθεί κοινή Οριστική Προσφορά Σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ.
Διαβάστε ακόμη