Μια νέα έκθεση υπογραμμίζει πως τα φωτοβολταϊκά μπορούν, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, να συμβάλουν στην αποκατάσταση της φύσης, πέρα από τη βασική τους λειτουργία να παράγουν «πράσινη» ενέργεια. Την έκθεση συνέταξε η Metabolic εκ μέρους της Solar Power Europe και της The Nature Conservacy και περιγράφει πώς τα φωτοβολταϊκά πάρκα, σχεδιασμένα φιλικά προς τη φύση, μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στους φιλόδοξους στόχους του Νόμου Αποκατάστασης της Φύσης της ΕΕ, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% της υποβαθμισμένης γης και θάλασσας έως το 2030 και όλων των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων έως το 2050

Ωστόσο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Solar Power Europe, υπάρχει ανάγκη για ένα νέο, διατομεακό πλαίσιο πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Λίνα Ντούμπινα, Σύμβουλος Πολιτικής για τη Βιωσιμότητα στην SolarPower Europe, δήλωσε: «Η The Nature Conservancy και η SolarPower Europe ζητούν ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ, το οποίο θα ορίζει τα φιλικά προς τη φύση φωτοβολταϊκά πάρκα, θα εναρμονίζεται με τις υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ και θα περιλαμβάνει ένα σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα μπορούσε να απλοποιήσει και να τυποποιήσει τις πρακτικές σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθιστώντας τα φωτοβολταϊκά πάρκα φιλικά προς τη φύση, πιο διαδεδομένα και αποτελεσματικά».

Πώς θα μοιάζουν τα «φιλικά προς τη φύση» φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με τη SolarPower Europe, τα «φιλικά προς τη φύση» φωτοβολταϊκά είναι έργα σχεδιασμένα για να παράγουν ανανεώσιμη ενέργεια, αλλά και για να ενισχύουν την τοπική βιοποικιλότητα, συνδυάζοντας αποκατάσταση, διατήρηση και παραγωγή ενέργειας στον ίδιο χώρο. Σε αυτό το πλαίσιο, τα εν λόγω φωτοβολταϊκά τοποθετούνται στρατηγικά ώστε να ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις σε φυσικούς οικότοπους, χλωρίδα και πανίδα, ενώ μεγιστοποιούν τα οφέλη για τα τοπικά οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινότητες.

Η έκθεση τονίζει ιδιαίτερα ότι υπάρχει σημαντικό κενό στην πολιτική της ΕΕ σχετικά με τα φιλικά προς τη φύση φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό το γεγονός απαιτεί την ανάπτυξη μιας κοινής μεθοδολογίας που θα βασίζεται στην επιστήμη, ώστε να αποφευχθεί ο κατακερματισμός και η αβεβαιότητα για τους αναπτυξιακούς φορείς και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Τέλος, η ανάπτυξη πιο «φιλικών προς τη φύση» έργων ανανεώσιμης ενέργειας θα συμβάλει και στην αποδοχή τους από τις τοπικές κοινότητες. Η «κοινωνική αποδοχή» των έργων παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας αποτελεί κομβικό παράγοντα για την επιτυχία της πράσινης μετάβασης σε παγκόσμιο, αλλά και εγχώριο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη