«Επανάσταση» φέρνει στην αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας η κινεζική εταιρεία Dongfang Electric Corporation (DEC), καθώς κατασκεύασε την πρώτη στον κόσμο υπεράκτια αιολική τουρμπίνα ισχύος 26 MW. Η συγκεκριμένη τουρμπίνα βγήκε από τη γραμμή παραγωγής στο Fuzhou, το οποίο βρίσκεται στην επαρχία Fujian της Κίνας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του offshorewind.biz, η τουρμπίνα είναι ειδικά σχεδιασμένη για περιοχές με ταχύτητες ανέμου 8 m/s και άνω, ενώ χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αντοχή σε τυφώνες και διάβρωση.

Η τουρμπίνα πρόκειται για ένα τεχνολογικό «επίτευγμα», αφού διαθέτει κέντρο πλήμνης σε ύψος 185 μέτρων, αντίστοιχο ενός κτηρίου 63 ορόφων, και διάμετρο ρότορα που υπερβαίνει τα 310 μέτρα. Η συνολική επιφάνεια σάρωσης είναι ισοδύναμη με 10,5 ποδοσφαιρικά γήπεδα. Παράλληλα, επισημαίνεται πως με μέση ταχύτητα ανέμου 10 m/s, η τουρμπίνα αυτή μπορεί να παράγει 100 GWh καθαρής ενέργειας ετησίως. Αυτή η ποσότητα ενέργειας είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες 55.000 νοικοκυριών, ενώ κάθε μονάδα αναμένεται να εξοικονομεί 30.000 τόνους άνθρακα και να μειώνει τις εκπομπές CO₂ κατά 80.000 τόνους.

Σύμφωνα με την Dongfang Electric Corporation, αυτή η τουρμπίνα είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο τόσο σε ισχύ όσο και σε μέγεθος. Τον Ιούνιο, η εταιρεία είχε εγκαταστήσει μια υπεράκτια τουρμπίνα 18 MW σε δοκιμαστική βάση στο Shantou της επαρχίας Guangdong. Αυτό το μοντέλο, με διάμετρο ρότορα 260 μέτρων και επιφάνεια σάρωσης 53.000 τετραγωνικών μέτρων, μπορεί να παράγει 72 GWh ετησίως, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 36.000 νοικοκυριών.

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η Mingyang Smart Energy, άλλος μεγάλος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στην Κίνα, εγκατέστησε πρόσφατα τη MySE 18.X-20 MW στο Hainan. Η τουρμπίνα αυτή είναι κατάλληλη για περιοχές με μέτριους έως υψηλούς ανέμους και για περιοχές που πλήττονται από τυφώνες. Αυτές οι εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη συνεχή πρόοδο της Κίνας στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και την προσαρμογή της σε μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες μέσω καινοτόμων τεχνολογιών υψηλής απόδοσης.

Διαβάστε ακόμη