«Είναι επιτακτική η ανάγκη για ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση της πράσινης παραγωγής», επισημαίνει σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ), Ιωάννης Γιαρέντης.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ΔΑΠΕΕΠ, ο Ιωάννης Γιαρέντης τόνισε πως ο πρώτος στόχος του ΔΑΠΕΕΠ είναι η ενδυνάμωση του ΕΛΑΠΕ με τρεις βασικές πολιτικές: την αύξηση των ρυθμιζόμενων εσόδων, την ενίσχυση του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) και την προσθήκη πράσινου τέλους. Δεύτερος στόχος είναι η μεσοπρόθεσμη στρατηγική απορρόφησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τον ΕΛΑΠΕ.

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ υποστηρίζει πως ο τρίτος και πιο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καθιέρωση ενός Εθνικού Λογαριασμού Ενέργειας που θα ενσωματώνει όλα τα ενεργειακά μεγέθη και θα συνδέσει τις ενισχύσεις κοινωνικής πολιτικής της ενέργειας με τις ανάγκες της αγοράς. Αυτός ο λογαριασμός θα έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση σε όλα τα επίπεδα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα του συστήματος.

Διαβάστε ακόμη