Η Enercoop Aura, η Araymond και η Helioslite εγκαινίασαν από κοινού το πλωτό φωτοβολταϊκό Coeur de Savoie στη Γαλλία. Αυτός ο 260 kW επιδεικτικός σταθμός διαθέτει μια νέα αλουμινένια πλωτή κατασκευή που ελαχιστοποιεί το αποτύπωμά του στο νερό, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις υλικές ανάγκες, αναφέρει το pvmagazine. Οι πλωτήρες και οι άγκυρες συναρμολογήθηκαν στο χώρο της κατασκευής χρησιμοποιώντας ένα κινητό μικροεργοστάσιο.

Η Helioslite, μια γαλλική νεοφυής επιχείρηση γνωστή για τους καινοτόμους ηλιακούς ανιχνευτές, ανέπτυξε την έννοια πριν από τρία χρόνια σε συνεργασία με την Araymond. Η τεχνολογία HeliosFloat, η οποία είναι πλέον προστατευμένη με διεθνή πατέντα, προωθείται μέσω μιας αποκλειστικής συμφωνίας αδειοδότησης 11 ετών με την Araymond.

“Η αρχή είναι να κατασκευάζουμε τους αλουμινένιους πλωτήρες στο χώρο με τη χρήση ενός κινητού μικροεργοστασίου, μειώνοντας έτσι τις επιπτώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά,” δήλωσε ο Quentin Rabut, διευθυντής της επιχειρησιακής γραμμής πλωτής Φ/Β στην Araymond, στο περιοδικό pv magazine France.

Οι συμπαγείς αλουμινένιες σπείρες μεταφέρονται στο χώρο για μετασχηματισμό, ελαχιστοποιώντας τη “μεταφορά αέρα” και μειώνοντας τις ανάγκες αποθήκευσης στον χώρο κατασκευής. Επιπλέον, η κατασκευή των σωλήνων πλωτήρων στον χώρο μειώνει το αποτύπωμα κατά μήκος της όχθης κατά τη διάρκεια της φάσης κατασκευής.

“Αυτή είναι μια πλωτή κατασκευή από μη εύφλεκτο αλουμίνιο που ανακυκλώνεται σε ποσοστό άνω του 94%,” είπε ο Rabut. “Η προσαρμοσμένη προσέγγιση την καθιστά μια αρθρωτή λύση που επιτρέπει την ποικιλία των μεγεθών των πάνελ και των γωνιών κλίσης, “και επομένως την προσαρμογή στον χώρο για την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής ενεργειακής πυκνότητας.”

Η υποδομή ελαχιστοποιεί το υδατικό της αποτύπωμα σε πλωτές διαδρομές αντί για πεζοπορικές διαδρομές για τη συντήρηση. “Αυτή η κατασκευή είναι λιγότερο αδιαφανής και θα πρέπει να έχει μικρότερη επίπτωση στο υδάτινο περιβάλλον,” δήλωσε ο Emilien Boucher, συντονιστής των υπηρεσιών παραγωγής της Enercoop Aura που εποπτεύει το έργο. Ωστόσο, η επιβεβαίωση αυτού παραμένει κρίσιμη, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με τις πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις είναι ακόμη περιορισμένες.

Για την Enercoop Aura, η οποία χρηματοδότησε το έργο, οι πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις αντιπροσωπεύουν μια ευκαιρία να αναπτυχθούν νέες περιοχές και, μέσω του προμηθευτή ενέργειας Enercoop, να προσφέρουν χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια στους καταναλωτές.

“Επιπλέον, πολλές υδάτινες επιφάνειες ανήκουν σε κοινότητες και είναι ενδιαφέρον να τις μετατρέψουμε σε περιφερειακά αναπτυξιακά έργα, συνδυάζοντας πολλές δραστηριότητες,” δήλωσε ο μηχανικός έργου της εταιρείας, Emilien Boucher. “Ο στόχος είναι, από εδώ και πέρα, να παρακολουθούμε τόσο τη λειτουργία, τη συντήρηση και τα κόστη που σχετίζονται, όσο και να δουλέψουμε για τη βελτιστοποίηση των κόστους αυτής της λύσης, με σκοπό την ανάπτυξή της σε άλλες τοποθεσίες από 1 MW ισχύος, που σημαίνει 4 φορές το μέγεθος του επιδεικτικού σταθμού.”

Ο Boucher εξήγησε επίσης ότι η Enercoop αναμένει να επαναλάβει τα έργα τους επόμενους μήνες, “στοχεύοντας σε μεγαλύτερο μέγεθος προκειμένου να επιτευχθεί ένα επίπεδο κόστους ενέργειας μεταξύ 80 και 85 ευρώ ανά MWh.

Διαβάστε ακόμη