Η τελευταία έκθεση του Photovoltaic Power Systems Programme (PVPS) του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι τα ρεκόρ ηλιακής ενέργειας καταρρίφθηκαν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023, καθώς τα ζητήματα διεθνούς εμπορίου μειώθηκαν και η οικονομική βεβαιότητα αυξήθηκε, λόγω της εφαρμογής του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αναφέρει το περιοδικό pv.

Το IEA-PVPS δημοσίευσε μια έκθεση που αναλύει την εξέλιξη της αγοράς συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας το 2023 στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία ορίζεται ως όλες οι εθνικά εγκατεστημένες επίγειες φωτοβολταϊκές εφαρμογές με ισχύ άνω των 40 W.

Σύμφωνα με την έκθεση, πέρυσι καταρρίφθηκαν ρεκόρ σε ολόκληρη την βιομηχανία φωτοβολταϊκών των ΗΠΑ, καθώς μειώθηκαν οι διαταραχές της αγοράς από διεθνή εμπορικά ζητήματα και αυξήθηκε η πολιτική και η οικονομική βεβαιότητα, σύμφωνα με την εφαρμογή του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ (IRA).

Συνολικά 26,3 GW νέας ηλιακής ισχύος αναπτύχθηκαν πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων 18,4 GW έργων κοινής ωφέλειας και 7,9 GW αποκεντρωμένων συστημάτων. Μέχρι το τέλος του 2023, θα υπάρχουν περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια αποκεντρωμένα φωτοβολταϊκά συστήματα διασυνδεδεμένα σε όλη τη χώρα.

Τα κοινοτικά φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία αναφέρονται σε τοπικές ηλιακές εγκαταστάσεις που μοιράζονται από πολλούς φορείς οι οποίοι λαμβάνουν πιστώσεις στο λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας για το μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγουν, συνέβαλαν με 1,04 GW στο σύνολο της νέας ανάπτυξης. Η έκθεση αναφέρει ότι η τεχνολογία αυτή αυξάνεται γρήγορα σε δημοτικότητα στην αγορά των ΗΠΑ.

Οι βασικοί παράγοντες ζήτησης για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν την αποθήκευση ενέργειας, η οποία ξεπέρασε τα 7,2 GW ετήσιων εγκαταστάσεων το 2023, και τη ζήτηση ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία αυξήθηκε κατά σχεδόν 1,5 εκατομμύριο οχήματα πέρυσι. Πρόσθετες κινητήριες δυνάμεις περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους λιανικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, τη ζήτηση των καταναλωτών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και την εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας σε νέες οικιστικές κατασκευές. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η ανάπτυξη ρεκόρ σημειώθηκε παρά τις προκλήσεις όπως τα μακρά χρονοδιαγράμματα διασύνδεσης, η αυξανόμενη περικοπή, οι τοπικές αντιδράσεις και οι αυξανόμενες τιμές.

Η IRA αναφέρεται ως «η σημαντικότερη αλλαγή στις πολιτικές άμεσης στήριξης της ηλιακής ενέργειας στην ιστορία των ΗΠΑ», δήλωσε η IEA-PVPS. Ο ομοσπονδιακός νόμος εισήγαγε εκτεταμένες φορολογικές πιστώσεις και κίνητρα για την εγκατάσταση και την κατασκευή ηλιακών συστημάτων μικρής και μεγάλης κλίμακας. Το 2023, αρκετές από τις διατάξεις του IRA αποσαφηνίστηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή.

Η έκθεση ανέφερε ότι μετά την ψήφιση του IRA, οι προβλέψεις για την εγχώρια ανάπτυξη «αυξήθηκαν σημαντικά και υπήρξαν ανακοινώσεις για εγκαταστάσεις παραγωγής πάνω και κάτω από την αλυσίδα εφοδιασμού». Μέχρι τον Μάιο του 2024, είχαν ανακοινωθεί πάνω από 300 GW (DC) παραγωγικής ικανότητας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού ηλιακής ενέργειας, ανέφερε η IEA-PVPS, συμπεριλαμβανομένων του πολυσιλικόν, των πλακών, των κυψελών, των πλινθωμάτων, της παρακολούθησης, των εργαλείων παραγωγής, των αντιστροφέων και άλλων εξαρτημάτων μονάδων σε νέες εγκαταστάσεις ή επεκτάσεις.

Διαβάστε ακόμη