Οι στόχοι και τα σχέδια των κυβερνήσεων για την επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να επιτύχουν μόνο το ήμισυ της ανάπτυξης που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για το κλίμα να τριπλασιαστεί η παραγωγική ικανότητα έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).

Ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που τέθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP28 πέρυσι, καθώς και ο στόχος για τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, θεωρούνται ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί εφικτό το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ) για την αύξηση της θερμοκρασίας αυτόν τον αιώνα.

Οι χώρες πρέπει να επικαιροποιήσουν τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους (NDC), ή τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Ορισμένες αναμένεται να τις ανακοινώσουν στη διάσκεψη COP29 τον Νοέμβριο στο Αζερμπαϊτζάν.

Η έκθεση του IRENA παρακολουθεί την πρόοδο των χωρών προς την επίτευξη αυτών των στόχων. Για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς θα πρέπει να αυξηθεί από 3,9 τεραβάτ (TW) σήμερα σε 11,2 TW έως το 2030, απαιτώντας επιπλέον 7,3 TW σε λιγότερο από επτά χρόνια.

Ωστόσο, τα τρέχοντα σχέδια εκτιμάται ότι θα αφήσουν ένα κενό 3,8 TW μέχρι το 2030, υπολειπόμενο του στόχου κατά 34%, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να τριπλασιαστούν σε 1,5 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030 από 570 δισ. δολάρια πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

Ο ετήσιος ρυθμός βελτίωσης της ενεργειακής έντασης πρέπει επίσης να αυξηθεί από 2% το 2022 σε 4% μεταξύ 2023 και 2030.

Μια έκθεση του ΙΕΑ αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά θα υπολείπονται του στόχου του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη