Το ΕΣΕΚ στην πραγματικότητα είναι ένα εθνικό σχέδιο προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την επίσημη παρουσίαση του νέου ΕΣΕΚ, σε εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παρόλο που ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη για θέματα όπως τα δάση και η λειψυδρία, το ΕΣΕΚ δεν καλύπτει πλήρως τις προσαρμογές στην κλιματική αλλαγή. Αυτή είναι μια αδυναμία της ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς κυριάρχησε η άποψη ότι θα προλάβουμε την κλιματική κρίση πριν αυτή εξελιχθεί. Ωστόσο, όπως τόνισε, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ με τεράστιες δημοσιονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι τυφώνες και οι πλημμύρες που παρατηρούμε καταδεικνύουν ότι έχουμε ήδη εισέλθει σε μια εποχή κλιματικής κρίσης, η οποία θα διαρκέσει για τα επόμενα 30 με 40 χρόνια.

Δεν γνωρίζουμε την ένταση του νέου κλίματος και το ΕΣΕΚ δεν καλύπτει την προσαρμογή σε αυτό, αλλά άλλες δράσεις προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα. Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει σοβαρό σχέδιο για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις και τις προσαρμογές που απαιτούνται για την αντιμετώπιση του νέου κλίματος, με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να περιορίσουμε τις ζημιές που θα αφήσει πίσω της η κρίση, ανέφερε ο υπουργός.

Το νέο ΕΣΕΚ διακρίνεται για τον ρεαλισμό του, καθώς λαμβάνει υπόψη τρία βασικά στοιχεία. Πρώτον, η Ελλάδα έχει ήδη καλύψει τον στόχο της για τη διείσδυση των ΑΠΕ και έχει καταφέρει να μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Δεύτερον, η οικονομική και δημοσιονομική επιβάρυνση που δημιουργεί η κλιματική κρίση απαιτεί η μετάβαση να είναι οικονομικά αποδοτική και εξαιρετικά αποτελεσματική. Τρίτον, τα σχέδια πρέπει να είναι ρεαλιστικά και να λαμβάνουν υπόψη τις αντιδράσεις των ανθρώπων, ενώ καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η ηλεκτροκίνηση προχωρά πιο αργά από το αναμενόμενο, ενώ η κλιματική κρίση αλλάζει τις ανάγκες των νοικοκυριών όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας – πλέον θα χρειαζόμαστε λιγότερη θέρμανση και περισσότερη ψύξη. Αυτές οι παράμετροι λαμβάνονται υπόψη στο νέο σχέδιο, το οποίο έχει στόχο να καθοδηγεί, χωρίς όμως να είναι απόλυτο, και να κοιτάζει μπροστά.

Η ενεργειακή μετάβαση, πέρα από την περιβαλλοντική της διάσταση, έχει και μια ισχυρή οικονομική πτυχή. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ενεργειακή ανεξαρτησία. Η χώρα μας υπήρξε εξαρτημένη από εισαγόμενα καύσιμα για τις ενεργειακές της ανάγκες, με τα νησιά να εξαρτώνται πάντα από το εισαγόμενο πετρέλαιο, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Το ΕΣΕΚ οδηγεί την Ελλάδα προς την ενεργειακή ανεξαρτησία, αλλάζοντας το βαθύ οικονομικό υπόβαθρο της χώρας και δημιουργώντας νέες οικονομικές και βιομηχανικές ευκαιρίες. Η ενεργειακή ανεξαρτησία θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου της χώρας, δημιουργώντας τη βάση για μια ισχυρή οικονομία, εφόσον αντιμετωπιστεί και το δημογραφικό πρόβλημα.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας. Οι επενδύσεις αυτές πρέπει να είναι όλες υψηλής απόδοσης, καθώς δεν υπάρχει χώρος για επιδοτήσεις. Η επιτυχία θα έρθει μέσα από αποτελεσματικές επενδύσεις και όχι επιδοτήσεις. Παράλληλα, η αποφυγή μεγάλων λαθών είναι κρίσιμη, καθώς στο παρελθόν έγιναν σφάλματα, όπως η δημιουργία υπερμεγέθων εργοστασίων, τα οποία τώρα πρέπει να κλείσουν.

Κλείνοντας, ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, σημειώνοντας ότι η αισιοδοξία στην πολιτική είναι ηθικό καθήκον. Με τα σωστά βήματα και διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, η Ελλάδα, μέσα από τη διείσδυση των ΑΠΕ, μπορεί να ανέβει σε ένα νέο οικονομικό επίπεδο. Το μεγάλο όραμα για κλιματική προσαρμογή και εθνική ενεργειακή ανεξαρτησία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε ακόμη